HUDA URA

Hlodi leteli skozi stene v spalnice

Objavljeno 11. september 2014 13.26 | Posodobljeno 10. september 2014 23.41 | Piše: Mojca Marot

Matjažu Melanšku je uničilo novo mizarsko delavnico, Dragici Imperl vrtnarijo ...

Narava je zobe pokazala že četrtič, valile so se tudi ogromne skale. Foto: Mojca Marot

ŠOŠTANJ – Grozljiv je pogled na opustošenje, ki ga je za seboj pustilo torkovo popoldansko neurje v Skornem pri Šoštanju. In zdi se, kot da se je narava tokrat najbolj kruto poigrala s prebivalci, ki živijo v petih hišah na začetku soteske Penk. Za njimi je že druga neprespana noč. Streho nad glavo je vsem petim, skupaj je bilo prizadetih dvanajst ljudi, že prvo noč ponudila občina, a se je večina, razen ene družine, ki se je nastanila v bivalni enoti, odločila poiskati začasno zatočišče pri sorodnikih. Četudi so noč prespali drugje, so bili že v zgodnjih jutranjih urah spet vsak pri svoji hiši. Nemo so opazovali, kakšno škodo jim je povzročila neprizanesljiva narava. In bili ob tem, ko so opazovali številne gasilce, delavce komunale in pripadnike štaba civilne zaščite, ki so prihiteli na pomoč in se trudili omiliti posledice, na robu joka.

Hlodi švigali mimo glav

»Saj ne vem, kaj naj vam rečem. Hudo je. Pa ne prvič. Že četrtič nas je narava neprijetno presenetila. A tokrat je tako hudo, da sploh ne vem, ali bomo še ostali tu. Prav nobene želje in volje nimam več, če povem po pravici,« nam je skušeno pripovedoval Franc Zaleznik. In pokazal na okno, skozi katero se je iz hiše, v katero se je skozi steno zarinilo nekaj debelih hlodov, rešila snaha Urška. »Bila sem v postelji in brala knjigo, ko je začelo zunaj rohneti in bobneti. Tako grozljivega zvoka nisem slišala še nikoli. Vstala sem in samo čakala, kaj se bo zgodilo. Potem pa se je začelo. Hlod, ki je priletel skozi steno, je dobesedno olupil strop in padel na tla. Bila sem v totalnem šoku. Vem samo, da se mi je v tistem trenutku utrgal film in sem samo še kričala. Prepričana sem bila, da je zunaj tudi kdo mrtev,« nam je pripovedovala Urška Sotlar, sicer življenjska sopotnica Francijevega sina Simona, ki so mu hlodi prav tako švigali mimo glave. »Pa ni nič kazalo, da bi lahko bilo tako hudo. Pred tem sem videla samo vodo, ki je drla čez dvorišče,« je še dejala Urška, ki je iz hiše prišla skozi okno in si oddahnila, ko je ugotovila, da so še vsi živi. »Vedela sem, da moram iz hiše rešiti tudi psa in mačko, ki sta se od strahu skrila. No, na srečo mi je uspelo,« nam je še povedala sogovornica, ki smo jo našli pri sorodnikih. Dejala je še, da so jih ljudje opozarjali, da se bo enkrat to zgodilo, saj po žledolomu v vasici nad njimi niso pospravili hlodov.

V hišo prineslo pol hriba

Šoštanjski župan Darko Menih pravi, da za zdaj ni mogoče na krivca pokazati s prstom. Odgovor na to, kaj je bil vzrok, da je ogromen plaz zgrmel v sotesko, ena od skal pa se je ustavila tik ob robu ceste, bodo seveda lahko dala šele geološka poročila. A dokler terena v Penku ne bodo očistili, geologi ne morejo končati dela, zato bo treba na njihovo oceno še počakati. »Lahko rečem le, da je velika sreča v nesreči, da ni bilo žrtev,« pravi tudi Milan Roškar, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Šoštanj. Gasilci so bili namreč tisti, ki so prvi prihiteli na pomoč prebivalcem Penka. Tudi včeraj so še pomagali pri sanaciji, danes pa bodo njihove pridne roke nadomestili stroji, saj brez strojne mehanizacije ni mogoče odstraniti ogromne gmote drevja, blata in kamenja, ki je zgrmela v dolino. Plaz, ki je najbolj hudo poškodoval dve hiši, pa je povsem uničil tudi novo, marca odprto mizarsko delavnico Matjaža Melanška. »Prej smo tukaj stanovali skupaj, potem pa sva se midva z možem odselila v Skorno, v Penku je ostal sin s snaho. Pa poglejte, kaj nam je naredila narava,« ni mogla zadržati solz Matjaževa mama Marjana. »Prej je bil 30 let mir, zdaj pa nas je udarilo že četrtič. Zadnja leta gre res vse narobe. Ampak nikoli prej ni bilo tako hudo kot zdaj. Saj vode je bilo vedno v izobilju, tega smo bili vajeni, ampak da je prineslo v hišo pol hriba, tega pa še ne. In ne predstavljam si, da bi tukaj v prihodnje še kdo živel,« je še dejala. In s solzami v očeh nadaljevala: »Ne vem, kako bomo to prenesli, če nam ne bodo pomagali, saj je zdaj vse pod ruševinami. Pa so se stroji komaj posušili po predlanski novembrski ujmi.«

Kot je obljubil župan Menih, bodo Melanškovi, tako kot tudi Imperlovi (Dragici je uničilo vrtnarijo), zagotovo deležni izdatne pomoči občine. »Pomagali jim bomo, da se bodo preselili na neko novo lokacijo, pa tudi, da si bodo postavili novo delavnico,« obljublja Menih, medtem ko so na občini tudi že odprli poseben račun, na katerem bodo zbirali denar za pomoč prizadetim. »Res je, 24. marca sem ponovno odprl delavnico, po tistem, ko jo je novembra 2012 enkrat že zasulo. A takrat še ni imela plošče. Potem smo jo pozidali na novo. Naredili smo ploščo, zadnjo steno tudi nekoliko dvignili, predvsem pa naredili močno, armirano škarpo. Zato si res nisem mislil, da se še lahko kdaj ponovi kaj takega. Pa se je in to še v veliko hujši obliki,« nam je priznal Matjaž Melanšek, ki je po naročilu izdeloval predvsem notranje pohištvo. Ampak zdaj prihodnosti zase in za družino v Penku ne vidi več. »Preprosto si vsaki dve leti ne moremo privoščiti, da narava vse uniči in da začenjamo znova. Hiša je tu na tem mestu že vsaj sto let, pa prej nikoli ni bilo takih težav kot zadnja leta,« je še dodal. In nam pokazal spalnico, ki si tega imena ne zasluži več. »Poglejte, to je bila spalnica, hlodi in drevje pa so privreli naravnost na posteljo. Si predstavljate, da bi se to zgodilo sredi noči, ko bi spali,« nas vpraša. Ne, seveda si tega ne predstavljamo oziroma si niti ne upamo pomisliti, kaj bi se lahko zgodilo. Dejstvo je, da so tako Melanškovi kot tudi Zaleznikovi tokrat zares zrli smrti v oči.
 

Pomagajmo prebivalcem Skornega

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati prebivalcem vasi Skorno, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Skorno, sklicna številka 7144. Odslej lahko pomagate tudi z donacijami prek esemesa. Pošljite sms na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov. Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati prebivalcem vasi Skorno, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Skorno, sklicna številka 7144. Odslej lahko pomagate tudi z donacijami prek esemesa. Pošljite sms na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov. 

Deli s prijatelji