TRAGIČNO

Hlod je do smrti stisnil Danila

Objavljeno 03. oktober 2015 21.11 | Posodobljeno 03. oktober 2015 21.11 | Piše: Aleksander Brudar

Na Danila Božiča z Reke se je med spravilom lesa skotalil 25-metrski bukov hlod.

CERKNO – »Kamor koli pogledam, mi gre na jok, saj je povsod mogoče videti delo njegovih rok,« vsa skrušena pred domačo hišo v kraju Reka pri Cerknem dan po tragični nesreči v gozdu, v kateri je umrl 50-letni Danilo Božič, pripoveduje njegova tašča Rozalija Mavrič. 
»Pri hiši je bil 28 let in tako zelo priden je bil. Človeku je res hudo, ker ga ne bo več. Za vso družino je lepo skrbel. Vedno je točno prihajal domov in brez težav pomagal pri opravilih,« s solzami v očeh opisuje Danila, ki se je v četrtek s fiatom pando odpravil na sečnjo v gozd v okolici bližnjih Šebrelj. Bil je poklicni gozdar, čeprav je v zadnjih letih delal v cestnem podjetju.

Na tiste kraje, predvsem na Šebrelje, je poudarila pretresena Rozalija, je bil nesrečnik zelo navezan, saj je tam odraščal, tam še danes živita njegova mama Terezija in polbrat Ivan Vidmar. Večkrat jima je priskočil na pomoč, tako kot v četrtek, ko je šel z Vidmarjem in sorodnikom Ivanom Peterneljem v Perdivnk, kot pravijo domačini, sekat bukova drevesa, poškodovana med žledolomom.

Delo je sprva potekalo brez težav, nekaj minut pred drugo uro popoldne pa se je, kot so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, nanj skotalil okoli 25 metrov dolg bukov hlod s premerom 52 centimetrov. Po ugotovitvah policistov se je zgodilo, ko so poskušali spraviti prežagani hlod s pomočjo kmetijskega stroja, traktorja in gozdarskega vitla.

Je bila kriva malomarnost?

»Šlo je za splet nesrečnih okoliščin,« nam je na kratko odgovoril Danilov polbrat, po besedah Mavričeve pa naj bi Vidmar sedel na traktorju in vlekel hlod, Danilo pa je stal zraven. »Hlod je kar naenkrat padel nanj, stisnilo mu je prsi,« je še povedala in dodala, da sta mu oba Ivana takoj priskočila na pomoč, a je Danilo zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče.

»Zdravnik Zdravstvenega doma Idrija je žal lahko le potrdil smrt omenjenega moškega in v zvezi s tem odredil sanitarno obdukcijo, ki jo bodo opravili na pristojnem Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Policija je v zvezi s tragično nesrečo obvestila preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in državno tožilstvo v Novi Gorici, o dogodku pa je bila obveščena tudi pristojna gozdarska inšpekcijska služba. Poleg policistov in reševalcev so bili na kraju dogodka tudi gasilci PGD Cerkno,« so zapisali na PU Nova Gorica. Policija nesreče v gozdu očitno še ne bo spravila v predal, saj kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica preiskujejo okoliščine dogodka zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. O ugotovitvah sproti obveščajo pristojno novogoriško državno tožilstvo.

Rozalija Mavrič se je ob tragediji spomnila, da je Danilu prav na včerajšnji dan, torej, en dan po nesreči v gozdu, pred 33 leti, ko je bil star 17 let, umrl oče, njegova mama pa je včeraj praznovala 83. rojstni dan. »Grozno, da se zgodijo takšna naključja,« je še žalostno zavzdihnila.

Zapustil je dve hčerki in ženo Alenko. Ta je bila včeraj, ko se je pri Šebreljah smrtno ponesrečil njen Danilo, pri zdravniku v Tolminu. Za družino nesrečnega 50-letnika zdaj prihajajo težki in žalostni dnevi.

Deli s prijatelji