NA KOŽO

Hlinjeni nasmehi 
brzdajo donose?

Objavljeno 12. april 2013 09.25 | Posodobljeno 12. april 2013 09.25 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Pa saj Barroso in Rehn nista problem, Alenka Bratušek naj raje očara finančne trge.

Jadran Vatovec.

Slovenska politična elita misli, da bo preživela, če se bo vsakič, ko komunicira z javnostmi, čim bolj všečno samooglaševala. Nekateri se mogoče spomnite (ali ste vsaj slišali), kako so bili Slovenci ponosni po drugi svetovni vojni, ko so izvedeli, da je Edvard Kardelj udeležence generalne skupščine OZN nagovoril v slovenščini. V katerem jeziku pa bi jih še lahko? V ruščini, v Džugašvilijevi gruzinščini?

V zadnjih dneh bi se lahko znova raznežili od silnega ponosa. Ker? Ker so nekateri slovenski mediji poročali, da niti prva slovenska premierka Alenka Bratušek, ko je svojim bruseljskim gostiteljem dopovedovala, da lahko Slovenija brez zunanje pomoči sanira bančni sistem in zažene gospodarsko rast, ni govorila samo v angleščini. S slovenščino naj bi jih očarala. Je s tem res hotela le dokazati, kako zelo smo Slovenci suvereni oziroma si upamo biti?

Pa kako sta se drug drugemu smehljala s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom, a ne? Ja, Barroso je bil prav nespodobno vljuden. Dejal je, da verjame, da bo Slovenija kos vsem izzivom, novinarju Financial Timesa pa je mimogrede še pojasnil, da se v »neprimerljivo« primerjanje Slovenije s Ciprom ne bo spuščal, saj se zagate, ki pestijo obe državi, med sabo pač razlikujejo. Drži, tudi evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn se je skoraj (raz)topil od hlinjene prijaznosti. In zaradi tega jima celo ni bilo nerodno. Niti malo. Če bi si upala priznati, da v resnici ne verjameta floskulam, ki jih morata po uradni dolžnosti govoriti ob takšnih priložnostih, ju zagotovo ne bi izvolili na zdajšnji funkciji.

Vendar naša težava nista Barroso in Rehn. Da je kos izzivom, bo Bratuškova morala prepričati finančne trge. Kar bo težje. Kljub temu da se je bruseljska kakistokracija s takšno lahkostjo navdušila nad našo premierko, je donos na desetletne slovenske obveznice na sekundarnih finančni trgih le dan pozneje skrb vzbujajoče poskočil na 6,58 odstotka. Tudi donos na naše osemletne obveznice se je povzpel na 6,43 odstotka. Ups. To je za nas Rodos, pardon, Ciper, tu bo morala vlada pokazati, kaj zna in koliko velja.

Deli s prijatelji