AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Hladno bo, možnost slane ali pozebe

Objavljeno 18. april 2017 08.40 | Posodobljeno 18. april 2017 08.57 | Piše: Andreja Sušnik

Dež spremlja ohladitev. Že na velikonočni ponedeljek se je zjasnilo in ohladilo, meja sneženja se je spustila do okoli 1000 metrov nadmorske višine. Jablane cvetijo, hruške v Vipavski dolini so odprle cvetove.

Jasno nebo pomeni tudi nižje temperature.

Manjše količine dežja v preteklem tednu niso napolnile površinskega sloja tal. Izjeme so bile lokacije, kjer je padlo več kot 20 mm dežja. Toplo vreme ga je hitro ponovno izsušilo. Velikonočni vikend pa je večjemu delu Slovenije prinesel dež, večinoma v plohah, nevihtah. Padavin je bilo najmanj na severovzhodu države. Dež spremlja tudi ohladitev.

Napoved

V sredo kaže na spremenljivo oblačno vreme s popoldanskimi plohami. Pihal bo severni do severovzhodni veter. V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, še bo vetrovno.

Napoved do 25. aprila 2017

V četrtek bodo naši kraji še pod vplivom severnega vetra, s katerimi bo iznad severne Evrope in severnega Atlantika pritekal precej hladen zrak. Ob koncu tedna bo nad Alpami in srednjo Evropo šibko območje visokega zračnega tlaka, ob začetku prihodnjega tedna pa bodo naši kraji po vplivom jugozahodnih vetrov.

Od četrtka do sobote bo suho. Hladno bo, predvsem v petek zjutraj bo možnost slane ali pozebe. V nedeljo, ponedeljek in torek bo bolj oblačno, verjetnost za padavine se bo nekoliko povečala. Postopno bo spet topleje.

image


Že na velikonočni ponedeljek se je zjasnilo in ohladilo, meja sneženja se je spustila do okoli 1000 metrov nadmorske višine. V jasnih nočeh se v izpostavljenih legah zjutraj lahko pojavi slana.

Slovenija je v zelenem valu in odprti so številni cvetovi, vrtovi se že polnijo s prvimi sadikami, ki jih lahko poškodujejo temperature zraka pod ničlo. Zato je v jasnih in hladnih jutrih nežne rastlinice smiselno pokrivati.

V sadovnjakih odprti cvetovi

Sorte jablan, ki so hitrejše v razvoju, so na najugodnejših legah na severovzhodu Slovenije dosegle fenološko fazo polnega cvetenja. Večjih razlik v cvetenju pa ni niti v večjem delu preostale osrednje Slovenije.

Deževni dogodki močno vplivajo na izbruh vlagoljubnih bolezni, kot je jablanov škrlup. Nasadi hrušk v Vipavski dolini, Goriških brdih in slovenski Istri cvetijo. Na Primorskem so nekatere zgodnje sorte češenj in višenj že v fazi razvoja plodov, nekatere pozne pa so še v polnem cvetenju ali že odcvetajo.

Pozne sorte češenj, ki še cvetijo, je treba poškropiti s sredstvi za zatiranje cvetne monilije. Breskve in nektarine so večinoma na Primorskem odcvetele, po cvetenju je čas, da pri nektarinah opravimo škropljenje proti tripsom in listnim ušem.

Trajni nasadi potrebujejo vodo

Trajni nasadi potrebujejo največ vode pred začetkom cvetenja in štiri tedne po tem, ko v plodičih poteka delitev celic.

V obdobju pred cvetenjem in naprej bo v primeru nadaljevanja sušnega obdobja potrebno namakanje, kjer nam tehnologija to dopušča. Izvajati ga moramo strokovno glede na tip tal, temperaturo in potrebe sadne vrste.

V nasadih jagod, ki so že pokriti s tuneli, se je vegetacija že začela. Kjer je ugotovljena suša, je treba začeti namakati. Odmerke vode prilagodimo tipu tal in fenofazi rastline.

Suša nagaja predvsem Primorcem

Sušni marec in tudi prvi del aprila je najbolj prizadel prezimne zelenjadnice, kot so cvetača, ohrovt, zelje, radič in por.

Zaradi suše je treba namakati tudi čebulnice. Kmetijske svetovalne službe svetujejo, da je novo posejane kulture takoj po sajenju treba namakati, da se dobro ukoreninijo.

Za preprečevanje izhlapevanja vode se priporoča zastiranje tal. V preostalih delih Slovenije zdaj sejemo čebulo in sadimo česen, na prosto pa se presaja le solata. Za ohranjanje vlage se priporoča hitra plitva obdelava tal, pri sajenju solate uporaba folije, pod katero se namestijo namakalne cevi.

18. april 1991

Obilno sneženje predvsem v zahodni polovici Slovenije je čez dan ponehalo. V Planini pod Golico in na Vojskem nad Idrijo so zjutraj izmerili 54 cm novega in skupnega snega, v Črnem Vrhu nad Idrijo in v Koprivni na Koroškem 45 cm, v Logatcu 40 cm in v Kranju ter Kočevju 25 cm. Prezgodaj toplota, pozneje mrzlota

• V hladnejših predelih še vedno pokrivajmo rastline, kjer je to mogoče. Spremljajmo vremensko napoved. 

Deli s prijatelji