ODŠKODNINSKE SHEME

Hladna prha za vlado: za izbrisane nič podaljška

Objavljeno 22. maj 2013 15.35 | Posodobljeno 22. maj 2013 15.36 | Piše: STA, T. L.

Evropsko sodišče Sloveniji ni podaljšalo roka za pripravo odškodninske sheme za izbrisane.

Primer izbrisanih roma od Poncija do Pilata.

LJUBLJANA – Evropsko sodišče za človekove pravice Sloveniji ni podaljšalo roka za pripravo odškodninske sheme za izbrisane, za kar je zaprosila vlada, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo. Ministrstvo predvideva, da bo osnutek odškodninske sheme v vladni postopek poslalo predvidoma konec julija.

Virant junija na zagovor 

Odgovor sodišča je državno pravobranilstvo, ki v zadevi zastopa državo, dobilo 14. maja. V njem je tudi zapisano, naj Slovenija o implementaciji sodbe glede izbrisanih redno poroča pred pristojnim odborom namestnikov ministrov Sveta Evrope.

Omenjeni odbor bo zasedal v začetku junija v Strasbourgu, udeležil pa se ga bo minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant. Kot so zapisali na ministrstvu, namerava odboru pojasniti dozdajšnje dejavnosti Slovenije pri uresničevanju sodbe in predstaviti osnutek predloga odškodninske sheme.

Osnutek prihodnji teden predstavljen izbrisanim

Omenjeno odškodninsko shemo predvideva poseben zakon, katerega osnutek namerava Virant predvidoma prihodnji teden predstaviti žrtvam izbrisa. »V dialogu z njimi želi najprej pridobiti preliminarno oceno predloga in ga po potrebi dopolniti oz. izboljšati,« so pojasnili na ministrstvu.

Dodajajo še, da bo predlog zakona nato posredovan v medresorsko usklajevanje in javno obravnavo, predvidoma konec julija 2013 pa v sprejem vladi.


Košarica vladi Bratuškove

Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu je 26. junija lani odločil, da slovenske oblasti niso v celoti uredile vprašanja izbrisanih, vladi pa naložil, naj pripravi sistem odškodnin. Državi je tudi naložil, da mora v roku enega leta pripraviti celoviti sistem izplačila odškodnin izbrisanih.

Aprila letos je vlada napovedala, da bo Evropsko sodišče za človekove pravice zaprosila za podaljšanje omenjenega roka, a ji sodišče prošnje ni odobrilo.

 

Deli s prijatelji