ZAVRNITEV

Hladen tuš za Pličaniča

Objavljeno 06. marec 2012 11.05 | Posodobljeno 05. marec 2012 20.38 | Piše: Jadran Vatovec

Minister za pravosodje in javno upravo ne bo znova pristojen tudi za tožilstvo.

Senko Pličanič (foto: Igor Zaplatil).

LJUBLJANA – Naši viri trdijo, da bo novi minister za pravosodje in javno upravo dr. Senko Pličanič, ki je v intervjuju za STA, objavljenem minuli petek, samozavestno poudaril, da se, čeprav je novinec, v politiki počuti kot riba v vodi (da je, skratka, pravi človek na pravem mestu in v pravem času), drevi doživel svoj prvi hladni politični tuš.

Drevi bo namreč zasedal izvršilni odbor Janševega SDS in, tako vse kaže, zavrnil predlog Državljanske liste Gregorja Viranta (DLGV), da bi spremenili koalicijsko pogodbo. Koalicijska pravila pa so jasna: koalicijsko pogodbo je mogoče spreminjati le v primeru, če se strinjajo vsi koalicijski partnerji.

Predlog spremembe pogodbe

Spomnimo se: predsednik DLGV in državnega zbora dr. Gregor Virant je koalicijskim partnerjem (SDS, Desus, SLS in NSi) že pred 12 dnevi poslal predlog spremembe koalicijske pogodbe, v skladu s katerim naj bi bilo za državno tožilstvo tudi v prihodnje pristojno ministrstvo za pravosodje, ki ga je zdajšnja vladna koalicija reorganizirala v ministrstvo za pravosodje in javno upravo. Članice in člani sveta DLGV so namreč soglasno podprli predlog dr. Pličaniča, da bi kazalo najprej ustrezno spremeniti koalicijsko pogodbo, v nadaljevanju pa tudi še nedavno sprejeti zakon o vladi.

Mimogrede, minister Pličanič se celo strinja, da je bil predlog, naj se v koalicijsko pogodbo zapiše, da bo državno tožilstvo poslej v pristojnosti notranjega ministrstva (ne več pod pravosodnim), »zanesljivo pripravljen z dobrimi nameni«, vendar pa opozarja, da večina strokovnjakov (tudi on) zdaj takšnemu predlogu nasprotuje: »Tožilstvo sodi v okvir pravosodja.« Minister za pravosodje in javno upravo pravi, da je zanj še posebno pomembno, da bi ohranili videz neodvisnosti vseh pravosodnih organov. Videz, ja.

Združitev zavrnili

Sprva, ko je selitev tožilstva v notranji resor koalicijskim partnerjem predlagala prav Državljanska lista Gregorja Viranta (DLGV), ki je tudi njega predlagala za ministra, se je, pojasnjuje, pač še razmišljalo o združitvi pravosodnega in notranjega ministrstva, za katero pa se koalicija pozneje ni odločila. To drži.

Deli s prijatelji