OGORČENI

Hitrostno oviro podrli zaradi tovornjakarjev?

Objavljeno 29. november 2013 21.30 | Posodobljeno 29. november 2013 21.30 | Piše: Aleksander Brudar

Prebivalci Kamenč so ogorčeni nad zrušitvijo šikane sredi tamkajšnje glavne ceste.

Ivan Miklavc iz deponije lesa pravi, da je bilo nujno podreti šikano. Foto: Dejan Javornik

KAMENČE – Vaščani Kamenč, te so od enega izmed najstarejših naselij v Spodnji Savinjski dolini, Braslovč, oddaljene le nekaj minut vožnje, so si v zadnjem letu omislili manjšo cestno novost, nad katero pa verjetno le niso bili vsi tako zelo navdušeni. Vse do predvčerajšnjim je namreč voznike, ki so v vas po rahlo ovinkasti cesti prispeli iz smeri Šmatevža, pozdravila na novo narejena šikana ali umetni ovinek z manjšim otokom na sredini. Z njim naj bi voznike prisilili, da pritisnejo na zavoro in pot nadaljujejo s hitrostjo, ki ne bo ogrožala varnosti otrok in drugih vaščanov. Po nekaj mesecih, kot nam je povedal eden izmed jeznih Kamenčanov Peter Tavčer, je občina, ki je ovinek, tako trdi, zgradila na njihovo željo, tega odstranila. »Rušijo, ne da bi kogar koli vprašali ali povabili na razgovor.«

Pritisk tovornjakarjev?

Z vprašanji se je tako že večkrat obrnil tudi na župana Braslovč Branimirja Strojanška, a kot pravi, od njega do danes ni dobil nobenega odgovora. Nato pa je izvedel, da gre umetno narejeni ovinek v nos številnim voznikom tovornjakov, ki to cestno povezavo med Braslovčami in Šmatevžem uporabljajo za bližnjico, saj bi se njihova pot, če bi uporabili bližnjo glavno cesto, podaljšala za dva kilometra. »Danes je bilo sporočeno, da je bil to trimesečni pritisk avtoprevoznikov. Sprašujem se, kako se to lahko dogaja? Ne glede na to, kakšen je strošek, se dela po domače,« nadaljuje Kamenčan in opozarja, kako je zaradi tovornjakov uničen že del ceste in da se morata ob srečanju dveh tovornjakov oba odmakniti na pločnik, po katerem se sprehajajo tudi otroci. Še bolj pa ga jezi to, da po cesti vozijo pretežki tovornjaki glede na postavljen prometni znak pri razcepu v Braslovčah. »Na polno natovorjeni tovornjaki s hlodovino tehtajo tudi 40 ali 50 ton,« pravi in dodaja, da bi po cesti lahko vozili le 20-tonski tovornjaki. Na vprašanje, kako so se na novo, zdaj že ukinjeno cestno novost navadili vozniki, pa pravi, da ti problemov niso imeli, če so se peljali po pravilih. »Ne glede na ovinek velja, da se ob ustrezni hitrosti tam lahko pelje vsak avtobus in kamion. In prav tisti, ki so zahtevali podiranje, so tako ali tako iz arogance vozili po levi strani. Ker so prepotentneži,« opozarja sogovornik.

»Nujno je bilo podreti«

Da pri vsem skupaj le ne gre za županovo kaprico ali za načrtno nagajanje voznikov tovornjakov, pa nam je povedal Ivan Miklavc, ki iz bližnjih gozdov večkrat na teden prav po tej cesti z velikim tovornjakom prevaža hlode na bližnjo deponijo lesa Gozdarske zadruge Vransko. »To je za tovornjak čisto preozko. Enostavno ne greš skozi in moraš zapeljati na robnik. Nujno je bilo, da se podre. To me sploh ne bi motilo, če bi vse skupaj naredili malo širše. Za avtomobile še gre, ko pa se pojavi avtobus ali tovornjak, je že problem,« razloži Miklavc in dodaja, da bi cesto težko zaprli za tovorni promet, saj je v okolici veliko lastnikov gozdov. »Ne vem, zakaj bi zapirali in koga to tako moti,« se sprašuje. Njegov kolega Fredi Brinovec se spomni na to, s kakšnimi težavami so se zaradi ovinka srečevali tovornjaki, ki so prevažali lomljivo robo. Na koncu mu je ostalo samo to, da je zapeljal vzvratno in vožnjo nadaljeval po levem pasu. Zaradi preozkega ovinka bi ob obilici snega imeli precej težav tudi vozniki plugov. »Plug je širok in bo vse polomil. Za en meter so gotovo naredili preozko,« se še naprej sprašuje Miklavc, ki bi raje kot takšne ovire videl, da bi na tistem mestu večkrat stali policisti z radarji. Ob tem se spomni tudi, kako se je na tistem kraju zgodilo že nekaj nesreč, saj je ovinek po njegovem mnenju precej nepregleden, prav tako pa na zožitev ceste ni opozarjal noben poseben znak. Prepričan je, da je ovinek precej bolj oviral kot umirjal promet. Tamkajšnji dobro obveščani občani znajo povedati tudi, da z omenjeno novostjo sprva župan menda sploh ni bil obveščen oziroma da so vaščani Kamenč ovinek postavili kar brez njegove vednosti. Tudi Brinovec je, tako je povedal, sprva mislil, da bodo tam naredili avtobusno postajo, na kateri bodo na šolski avtobus čakali tamkajšnji otroci.

Župan Strojanšek pa pravi, da je bil z gradnjo ovire seznanjen in da je bila ta res postavljena na željo občanov – pri projektiranju je tako sodeloval tudi Slavko Šketa, ki živi v neposredni bližini ovire, a so pozneje na Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, kjer so si odsek pogledali tudi s cestnim inšpektorjem, ugotovili, da šikana ni dosegla svojega namena in da bi lahko bila nevarna za voznike. Zato bodo, kot pravi, poiskali ustreznejšo rešitev. »Ker je to občinska cesta in ker sem zanjo kot župan odgovoren, sem se bal, da bi se zgodila kakšna nesreča. Zato smo se odločili, da se cesta izravna in tam, kjer je stala šikana, bodo na tleh talne označbe, in če bo zdaj kakšen voznik zapeljal nanj, bo seveda manj škode, kot če bi tam stal robnik,« župan zavrača očitke, da je popustil pod pritiskom tovornjakarjev.

Deli s prijatelji