ODŠKODNINA

Hišnik velika žrtev velikega požara?

Objavljeno 08. februar 2017 13.35 | Posodobljeno 08. februar 2017 13.36 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Zavarovalnica Triglav za požar v ZD Krško zahteva poldrugi milijon odškodnine. Solidarno odgovorni naj bi bili zdravstveni dom, Elektro Celje in Kovinotehna MKI.

Pooblaščenka ZD Krško Irena Ferme je prepričana, da zdravstveni dom ni kriv za kolobocijo, ki je nastala zaradi montaže klimatskih naprav. Foto: Nada Černič Cvetanovski

KRŠKO – Sliši se skoraj neverjetno, a zgodilo se je. Ker je bilo v krškem zdravstvenem domu poleti presneto vroče, se je vodstvo odločilo za montažo dodatnih klimatskih naprav. Za izvajalca so izbrali novomeško družbo Kovinotehna MKI, ki je zdaj v stečaju. Pri montaži klimatskih naprav v zdravstvenem domu pa je prišlo do »nekontroliranega izpusta vode«. Poenostavljeno povedano, delavci so pozabili zapreti vodni ventil in voda je obilno zalila prostore lekarne, ki so v spodnjem delu objekta. Izvajalec je reševal situacijo in začel izsuševati objekt, zaradi česar je sledil izpad električne energije. Elektro Celje je objekt izključil iz omrežja. Zdravstveni dom so kmalu priključili nazaj, čez dva dni pa še lekarno. Ko so vstavili glavne varovalke, je nastal kratki stik oz. preboj električne energije, izbruhnil je požar in zajel celotno stavbo. Škode, ki jo je zavarovalnica že poplačala, je bilo za poldrugi milijon evrov. A zdaj bi zavarovalnica rada ta znesek nazaj, saj meni, da so za požar solidarno odgovorni kar trije: naročnik del Zdravstveni dom Krško, distributer Elektro Celje in izvajalec del Kovinotehna MKI. 
Ker je Kovinotehna MKI, ki je po mnenju zavarovalnice sokrivec, v stečaju, od nje očitno ne bo mogoče izterjati denarja. Ker je bil delavec Elektro Celja oproščen vseh obtožb, je zavarovalnica – ta je proti Elektru Celje, ki odgovarja za svoje zaposlene, že pred koncem kazenske zadeve vložila regresno tožbo – umaknila zahtevek, saj se je izkazalo, da njihov delavec ni kriv. »Tudi nihče iz ZD Krško ni storil nič narobe, zato ne more odgovarjati,« je odločna zagovornica Irena Ferme, prepričana, da je bil njihov hišnik Franc Rožman, ki se je znašel v kazenskem postopku, velika žrtev.

Po velikem požaru so se v kazenskem postopku zaradi domnevne povzročitve splošne nevarnosti namreč znašli Janez Kuhar, dežurni delavec Elektra, hišnik v ZD Franc Rožman in električar Marjan Štamcar iz Kovinotehne MKI. Slednji je bil obsojen na pogojno zaporno kazen, preostala dva pa sta bila oproščena. Po pritožbi je bil vsakršne odgovornosti oproščen tudi Štamcar.

Kriv je nadzor

»Koliko je k požaru prispevala poprejšnja poplava, je to bistveno za nastanek požara?« je zanimalo sodnico Tanjo Voglar. Sodni izvedenec elektrostroke Vinko Križmančič je pojasnil, da je težko odgovoriti, ali je požar izbruhnil zaradi poplav ali zaradi priklopa naprave, ki je v okvari. »Samo zaradi vlage v objektu ne bi zagorelo in v suhih razmerah tudi zaradi samega priklopa ne,« je odgovoril.

A dodal, da so bili dani pogoji za požar, saj je bila električna inštalacija tako poškodovana. Potrdil je, da je izsuševanje zmanjšalo vlago v objektu, je pa potekalo preuranjeno in samoiniciativno. Izsuševanje je naročil izvajalec, ki je tudi povzročil poplave. Investitor, to je zdravstveni dom, s tem ni imel nič. A po izvedenčevem mnenju bi morala biti opravljena ogled in analiza, koliko je objekt, vključno z električno inštalacijo, prizadet.

»Ocenjujem, da je v tem primeru zamočil nadzorni organ. Postopek ponovne priključitve električnega porabnika v lekarni je bil preuranjen, in tudi izjava Štamcarja, da je vse v redu, je bila takšna,« meni izvedenec. Po njegovem strokovnem mnenju bi moral biti narejen kurativni pregled v celotni lekarni, a ni bil, narediti pa ga mora oseba, ki ima strokovni izpit in je pooblaščena za to, ne pa Štamcar in Rožman in tudi ne s takimi instrumenti, kot sta jih imela onadva. Pri odpravi posledic nesreče bi moral imeti več besede nadzor. Tega je družba Kovinotehnika imela in jo je stal 7000 evrov, po sanaciji posledic poplave in požara pa so za nadzor plačali desetkrat več, torej 70 tisočakov.

Situacije niso mogli rešiti

Izvedenec je kot električar opozoril, da so ti fantje dali vse od sebe, da bi rešili situacijo, a neuspešno. Iz policijskega zapisnika in prvotne izjave vpletenih je razbral, da je v električno omarico v lekarni, ki je v pristojnosti Elektra, po navodilih Štamcarja posegal hišnik Rožman. Bila sta v različnih etažah in po Štamcarjevih navodilih je hišnik vstavljal glavne varovalke, pancerke. Ena je pregorela, preostali dve pa ne, a se je Štamcar s tem zadovoljil, saj je tako omogočil priklop na električno omrežje, zaradi česar pa je zagorelo. Celotni objekt, tako zdravstveni dom kot lekarna, je bil ob poplavah izključen iz električnega omrežja. Zdravstveni dom je bil nato priključen v celoti, lekarna pa čez dva dni, in takrat je izbruhnil požar.

Odvetnica Fermetova je prepričana, da ni šlo za krivdo zdravstvenega doma; ta bi moral, če bi bil kriv, zavarovalnici povrniti tretjino škode. Po njenem mnenju glavna električna omarica, ki je zaklenjena s tipizirano ključavnico, ne bi smela biti odprta. Izvedenec je povedal, da mora imeti elektrodistributer pred vnovično priključitvijo odjemalca v omrežje izjavo, da je bil opravljen kurativni pregled. Tu pa ga ni bilo: ne takrat, ko so priklapljali zdravstveni dom, ne takrat, ko so lekarno.

Devet let po požaru bo s sodbo o tem, kdo ima prav, končana zgodba o zdravstvenem domu, v katerem jim je bilo po vgrajenih dodatnih klimatskih napravah še precej bolj vroče kot prej. 


Deli s prijatelji