NA KOŽO

Hišni puzzle

Objavljeno 06. februar 2015 23.35 | Posodobljeno 06. februar 2015 23.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Ekskluzivno razkrivamo avtohtone recepte za WC jabolčni zavitek in House Puzzle.

Bojan Budja. Foto: S.N.

O tem, da je minule dni vključno z današnjim najbolj zaznamovalo vreme, ni treba izgubljati besed. Vsak se je o tem prepričal na svoj način. Eni so tako dobili še zadnji neizpodbitni dokaz, da sneg praviloma pada pozimi, avgusta ga še ni bilo. Res pa, da vse bolj živimo čase, ko ni nemogočega domala nič. Z izjemo tega, da dokazane tajkune dosledno strpamo za rešetke.

Vseh pa le ne zebe, posebno tistih ne, ki so se znašli na razvpitem seznamu štrafanih gostinskih lokalov. Grejeta jih jeza in srd. Domoljubno so poudarjali, da je bila bolj kot njim storjena nepopravljiva škoda ugledu Slovenije, ki da je najbolj znana prav po kulinariki. Avtohtoni. Alias WC jabolčni zavitek. Ali nemara hišni puzzle.

Da pojasnim: inšpektorji so lani pregledali 1384 lokalov s hrano in jih tretjino obarvali z nezeleno barvo. Kar je za take pomenilo, da so kršitelji, tisti rdečebarvni celo tolikšni, da jim je bilo prepovedano obratovanje. Zakaj? Sredi Ljubljane smo, denimo, imeli restavracijo, ki sploh ni imela tekoče pitne vode, v lokalu nekje na Štajerskem pa so sveže pečen jabolčni zavitek hladili na straniščni školjki. Da se pač s tradicionalnim cimetom začinjena sladica obogati še z dodatnim vonjem in okusom. Tako rata WC jabolčni zavitek. Še korak dlje je naredil gostilničar, ki je gostom prodajal jed iz ostankov. Te so dan poprej skrbno postrgali s krožnikov in nato zmleli. Menda po pravilu: več raznovrstnih ostankov, boljša je jed. Preseneča me zato, ker je niso imeli zapisane na jedilnem listu. Sam bi jo v prepoznavnem stilu tovrstne slovenske izvirnosti poimenoval s hišno specialiteto šefa kuhinje. Ali strokovno House Puzzle. Vsekakor je ime bolj izvirno od gesel, ki smo jih Evropejci v letu 2014 najpogosteje uporabljali. Na vrhu sta številčno 123456 in črkovno qwertz, kar so prve črke zgornje vrstice na tipkovnicah. Marsikomu dobro znano, kaj? Tem predlagam, da v letu 2015 v imenu lastne varnosti in v dobro nepridipravov geslo spremenijo ter ga zapišejo z desne proti levi.

Želim, da vam prihodnji teden prinese več lepega. Mi ga bomo začeli s premierno objavo javnomnenjske ankete, ki bo poslej enkrat na mesec stalnica ponedeljkovih Novic. Tokrat boste izvedeli, ali in kako smo Slovenci pripravljeni pomagati revnim ter na katero stranko stavite. Ne dvomim, da na našo. 

Deli s prijatelji