PRIDRŽANIH NI

Hišne preiskave na Sazasu

Objavljeno 09. december 2015 13.23 | Posodobljeno 09. december 2015 14.38 | Piše: M. U., K. K.

Preiskave so na šestih lokacijah.

Matjaž Zupan je predsednik združenja Sazas.

LJUBLJANA Po naših informacijah policisti izvajajo hiše preiskave na Sazasu, ki mu predseduje Matjaž Zupan. Zupana smo klicali na obe telefonski številki, a je nedosegljiv. Po informacijah Vala 202 ni bil nihče pridržan.

S policije sporočajo, da kriminalisti in policisti Policijske uprave (PU) Ljubljane danes od šeste ure zjutraj na območju ljubljanske, kranjske in celjske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljajo hišne preiskave stanovanjskih prostorov in poslovnih prostorov gospodarskih družb na šestih lokacijah.

Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve kaznivi dejanj zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1, izneverjanju po členu 215 KZ-1 in pranju denarja po členu 245 KZ-1.

Kriminalisti sumijo, da so osumljenci zlorabili svoj položaj pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Pri operativnih aktivnostih poleg ljubljanskih sodelujejo tudi kriminalisti in policisti iz PU Kranj in PU Celje. Ljubljanski kriminalisti so predkazenski postopek pričeli na podlagi prijave drugega državnega organa v letu 2014, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge ukrepe na podlagi usmeritev in navodil Specializiranega državnega tožilstva RS.

Pod lupo kriminalistov in s kazenskimi ovadbami 

Maja letos je policija potrdila, da je zaradi dogajanja na Sazasu podala eno kazensko ovadbo in da drugo ovadbo še pišejo. Kriminalisti so namreč decembra 2014 na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo za tri kazniva dejanja s področja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti zoper več oseb, kazniva dejanja pa naj bi bila storjena v letih 2009 in 2010 na škodo združenja. Od februarja letos ljubljanski kriminalisti vodijo še en predkazenski postopek zoper Sazas, ki se nanaša na domnevno oškodovanje združenja s storitvijo uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Sicer pa je Sazas največja kolektivna organizacija v državi, ki zastopa okoli 6000 domačih glasbenih avtorjev, prihodki od dejavnosti se v zadnjih letih gibljejo od 8 do 15 milijonov evrov, za stroške poslovanja pa združenje, ki mu predseduje Matjaž Zupan, zaposlenih pa nima, porabi okoli tri (3) milijone evrov. 

Sazasu tudi globa agencije

Agencija za varstvo konkurence je že lani poleti Sazasu in njegovim 14 odgovornim osebam naložila globe v skupni višini 177.500 evrov. Zoper določbo, s katero je agencija združenju očitala zlorabo prevladujočega položaja na trgu kolektivnega upravljanja pravic, so v Sazasu vložili zahtevo za sodno varstvo.

Deli s prijatelji