FOTO

Hišna preiskava pri Jankoviću

Objavljeno 27. september 2012 09.46 | Posodobljeno 28. september 2012 00.39 | Piše: P. J., Mi. S.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so danes izvedli 23 hišnih preiskav in začasno pridržali šest oseb zaradi suma nepravilnosti pri financiranju in izvedbi gradnje športnega objekta v Ljubljani.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Policisti so zgodaj zjutraj začeli hišne preiskave pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću in njegovih bližnjih sodelavcih. Po doslej znanih informacijah naj bi bili pridržali Zorana Jankovića, njegova sinova Jureta in Damijana, nekdanjo mestno finančnico Jadranko Dakič, Uroša Ugrina, predsednika upravnega odbora podjetja Gradis skupina G, in Zlatka Srako, lastnika Energoplana. Iz odvetniške družbe Čeferin so sporočili, da župan Janković ni pridržan, vsem osumljencem pa grozi do osem let zapora, so sporočili z NPU.

Pridržijo jih lahko največ 48 ur

»NPU danes na območju PU Ljubljana preiskuje sume kaznivih dejanj zlorabe pravic, goljufije na škodo evropske skupnosti in uničenja gradiva,« je na tiskovni konferenci NPU povedal Robert Črepinko. Preiskovalci sodelujejo z davčno upravo, komisijo za preprečevanje korupcije in uradom za pranje denarja. S kaznivimi dejanji naj bi bila storjena večdesetmilijonska škoda, v preiskavi pa sodeluje 120 policistov in kriminalistov. Črepinko je še dejal, da bodo akcije trajale vsaj do večera, vse pridržane pa lahko pridržijo največ 48 ur. V pridržanju je od šestih ostalo pet oseb.

»Predmet preiskave je gradnja športnega objekta v Ljubljani,« je dejal Črepinko.

Kriminalisti so ob 15.06 zapustili mestno hišo in s seboj odnesli več škatel z dokumentacijo. Jankovićev odvetnik Aleksander Čeferin pa je povedal, da je bilo delo policistov korektno in da je vse skupaj 'ena pravljica', poroča Siol.


Popravek

»Na spletnem portalu ste včeraj v povezavi s policijskimi preiskavami, povezanimi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem in športnim parkom Stožice navajali, da naj bi hišna preiskava potekala tudi pri finančni direktorici podjetja Energoplan Katarini Zalar.

Informacija je neresnična, pri meni se ni oglasil nihče s policije. V Energoplanu d.d. nisem bila nikoli zaposlena, bila sem članica uprave Energoplan holdinga d.o.o., vendar že eno leto nisem več zaposlena v Poslovni skupini Energoplan.«

Katarina Zalar

Župana skrbi za ženo in otroke

»Današnji dan si bom zapomnil po treh dogodkih. Dobil sem vnukinjo: ko so bili pri starejšem sinu, je šla rodit, podpisujemo največjo pogodbo ERCERO za 112 milijonov evrov, ki je poleg Teša največji projekt, ob 6. uri zjutraj pa so k meni prišli policisti in opravili hišno preiskavo,« je dejal ljubljanski župan. Povedal je, da ga obtožujejo nevestnega poslovanja, zlorabe položaja in goljufije pri pridobivanju evropskih sredstev.

Povedal je, da so kriminalisti odnesli ženin ipad, računalnik vodje kabineta, računalnik podžupana Janeza Koželja in obeh tajnic. Dodal je še, da ga skrbi za ženo in otroke. Prepričan je, da je do teh akcij prišlo po nepotrebnem, poroča Siol. 

Sprva pridržanih šest

Türk je poudaril, da smo pred zakonom vsi enaki. 

Ob 10.40 so kriminalisti na sedež MOL pripeljali Zorana Jankovića. Njegov odvetnik Aleksander Čeferin je na MOL prispel okoli 11. ure. Prav tako ob 11.00 so kriminalisti na sedež podjetja Electa pripeljali Jureta in Damijana Jankovića. 

Ob 12.45 so Jureta Jankovića in vodjo finančne službe v Electi Boštjana Stamejčiča kriminalisti odvedli na policijsko postajo v Mostah, poročajo Finance. Na sedežu Baze Dante pa naj bi kriminalisti našli le poštni nabiralnik. Ob 14. uri so kriminalisti na prostost izpustili Jureta Jankovića, njegov oče je medtem še vedno na MOL, Damijan Janković pa na sedežu podjetja Electa.

Ob 14.05 sta na magistrat prišla tudi vodja poslanske skupine PS, Jani Möderndorfer in podžupan Aleš Čerin. Tam naj bi imela v navzočnosti policije sestanek z Jankovićem. Möderndorfer je dejal, da ne ve, zakaj prihaja, akcija pa je bila po njegovem že dolgo pričakovana, poročajo Finance.  

Župan Janković je osumljen treh kaznivih dejanj, med drugim tudi zlorabe položaja. Pridržanje bo trajalo, dokler ne minejo zakonsko določeni roki za izpustitev, je v izjavi za 24ur dejal Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete. 

Möderndorfer: Današnje dogajanje smo pričakovali

Predsednik države Danilo Türk pričakuje, da bodo pristojni organi opravili svoje delo v skladu z zakonskimi pooblastili, ki jih imajo. Poudaril je še, da so državljanke in državljani pred zakonom enaki. 

Jani Möderndorfer je za STA dejal, da je preiskava bila pričakovana, je novinarje zanimalo, ali s tem namiguje na politično ozadje preiskave. »Ne, namigujete lahko drugi,« je odvrnil. Se mu pa zdi izredno nenavadno, da prav ta hip v državnem zboru tečejo »zelo zanimivi postopki, od holdinga do bančnega sistema, vmes pa poteka še preiskava«. Nadaljeval je, da prav danes v državnem zboru poteka odbor za finance, kjer »več kot jasno govorijo, kako se bodo stvari reševale v naprej«.

V poslanski skupini PS pa so v izjavi za medije še zapisali, da domnevne nepravilnosti ljubljanskega župana iz neutemeljenih medijskih obtožb prehajajo v fazo uradne preiskave, kjer bodo štela le dejstva in ne zamegljevanja. Ob tem opozarjajo, da se v tem tednu v Sloveniji dogajajo prelomni dogodki v zvezi z državnim premoženjem in sanacijo bank, vse medijsko poročanje pa se nanaša zgolj na pridržanje prvaka opozicije.

»V Pozitivni Sloveniji verjamemo v dosledno spoštovanje načela pravne države in načela enakosti državljanov pred zakonom. Upamo in verjamemo tudi, da velika večina preiskovalcev opravlja svoj posel vestno in v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi,« so zapisali. V poslanski skupini zato pričakujejo, da bodo preiskovalni organi opravili svoje delo na zakonit in profesionalen način ter bodo o svojih ugotovitvah v najkrajšem možnem času obvestili pristojne organe in javnost.

Žena ljubljanskega župana Mija Janković je ob preiskavi dejala, da je v glavnem brez besed. »To je bil narejen scenarij, samo čakalo se je, kdaj se bo zgodilo. Bilo je vprašanje časa. Resnica bo prišla na dan,« poroča Siol. 

Na MOL skrivnostni

Preiskovalci so pregledali hišo Jureta Jankovića v Grosupljem in stanovanje Damijana Jankovića v Trnovem. Skušali smo priklicati Damijana in Jureta, vendar obema telefon zvoni v prazno. Po poročanju 24ur so kriminalisti ob 9.30 s seboj iz hiše odpeljali mlajšega sina ljubljanskega župana, Jureta. Potem ko so ga kriminalisti odpeljali, je njegova žena Vesna dejala novinarjem: »Želim vam lep dan. Vse, kar vam lahko povem, je to, da pričakujemo dojenčka.«

Okoli osme ure zjutraj so bili na Mestni občini v Ljubljani (MOL) še skrivnostni. »Očitno se nekaj dogaja, ker vsi enako vprašujejo že od sedme ure dalje,« je dejala Sania Huskić Hočevar, predstavnica za stike z javnostjo pri MOL.

Posli, ki jih preiskujejo

Preiskovali naj bi posle Electe in kazniva dejanja, ki jih je organom pregona naznanila davčna uprava. Preiskali so tudi prostore Uroša Ogrina, predsednika upravnega odbora podjetja Gradis skupina G, in Zlatka Srake, lastnika Ergoplana. Obe družbi sta sicer lastnici Grepa, ki je gradil ljubljanske Stožice. 

Preiskovalci so bili tudi na sedežu Electe in Sector Betona. Direktor Sector Betona Boštjan Furlan je za Finance sicer zanikal, da bi pri njem bili kriminalisti. Preiskovali naj bi tudi posamezne posle z zemljišči, Stožice, posamezne odlive v tujino, omenjata pa se Hrvaška in Ciper. 

Policija zapustila prostore Electe

Po dobrih sedmih urah je več kot deset policistov in kriminalistov zapustilo tudi sedež Electe inženiring, s seboj pa so odnesli več kartonskih škatel zaseženega gradiva. Ko so policisti odšli, je pred novinarje v spremstvu svojega odvetnika Milana Krstića stopil tudi direktor podjetja Damijan Janković, ki pa je bil z izjavami zelo skop.

Starejši sin ljubljanskega župana je dejal, da preiskave ne bo komentiral in ni želel povedati, kaj so policisti odnesli. Poudaril je le, da so bili policisti korektni in dodal, da je danes zelo srečen dan, saj je dobil prvorojenko. Izjav ni dajal niti njegov odvetnik Krstić.

Janković: ne nameravam odstopiti

Kot je za TV Odmeve na Televiziji Slovenija pojasnil pomočnik direktorja NPU Robert Črepinko, je bilo danes javnosti viden le del aktivnosti, ki jih izvaja NPU. Slednji se bo v prihodnje po njegovih besedah nadaljeval tudi z raziskovanjem prodaje zemljišč, ki niso povezana s projektom Stožice, preiskujejo pa tudi tokove denarja, ki so jih podjetja vpletenih imela s tujino.

V TV Odmevih je nastopil tudi Janković in med drugim dejal, da zaradi preiskave, ki poteka proti njemu, ne namerava odstopiti.


»Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes skupaj s kriminalisti in policisti več policijskih uprav izvajajo 23 sklopov hišnih preiskav na območju ljubljanske policijske uprave.

V hišnih preiskavah, ki se izvajajo tako v zasebnih prostorih kakor tudi v službenih oziroma poslovnih prostorih, kriminalisti zbirajo obvestila zaradi suma več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. V okviru navedenih hišnih preiskav je bila šestim osebam odvzeta prostost.

Današnje hišne preiskave so del leto in pol trajajočega predkazenskega postopka, ki ga usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije,« je v izjavi za javnost zapisal Drago Menegalija.

 

Deli s prijatelji