BODO OSTALI BREZ DOMA?

Hiško šestčlanske družine bo odneslo v dolino

Objavljeno 23. november 2017 17.45 | Posodobljeno 23. november 2017 17.45 | Piše: Oste Bakal

Če ne bodo ukrepali, Tašner-Brumnovim grozi, da bodo ostali brez doma.

Hiša na Ločkem Vrhu 30, kjer životari šestčlanska družina. Foto: Oste Bakal

DESTRNIK  – Med 17 naselji občine Destrnik v Slovenskih goricah je Ločki Vrh eno manjših. Lepa vasica s čudovitim razgledom tja proti Cerkvenjaku in z nekaj nad 150 dušami leži na gričevju blizu regionalne ceste Lenart–Ptuj.
Na naslovu Ločki Vrh 30 šestčlanska družina Tašner-Brumen životari, saj sta brez službe tako 42-letna Anica Brumen kot njen 10 let starejši partner Stanko Tašner. Imata štiri otroke: najstarejša, 23-letna Mateja, cvetličarka hortikulturna tehnica, je prav tako brezposelna, 17-letna Anja je dijakinja Biotehniške šole Ptuj, sedemletna dvojčka Timotej in Matjaž sta drugošolca. Že tako se težko prebijajo iz meseca v mesec, poleg tega pa jim spanec krati še ena nesreča. Njihova nedokončana hiška se namreč premika in polzi po hribu. Razpoke so po stenah in na tleh in samo vprašanje časa je, kdaj se bo podrla.

Zelo nas je strah, nikoli ne veš, kdaj se bo hiša sesula.

Premikanje in plazenje sta se v zadnjih tednih občutno stopnjevali, zato je obnova nujna, toda družina nima denarja niti za sprotno življenje. Stanko je izgubil zaposlitev prek javnih del, Anica prejema le socialno podporo ter otroške dodatke. Ko poravnajo položnice ter si nabavijo najnujnejšo hrano, za obnovo načete hiše ne ostane nič. Kako ob tem sanirati še plaz pod hišo, ki lahko ogrozi tudi nekatere druge sosede?!

Razmere kritične in nevarne

Zavedajoč se vseh nevarnosti živita oče in mati v nenehni negotovosti. Ponoči, ko otroci spijo, gre Anica večkrat s svetilko okrog hiše – nekoč je bil to hlev njenih staršev – in preverja, ali se je spet premaknila.
Pred četrt stoletja, se spominjata Anica in Stanko, ko ju je zbližala ljubezen, pa ni bilo nobenih težav. Le veselje pri hiši, ko so drug za drugim na svet prijokali otroci.
Da se hrib pod hišo premika in s seboj vleče tudi njihov dom, so prvič opazili pred manj kot tremi leti. Upali so, da se bo zemljišče umirilo, žal pa se je le slabšalo. Strokovnjak je ocenil, da so razmere kritične in nevarne za stanovalce hiše z razpokanimi zidovi.

Ponoči, ko otroci spijo, gre Anica s svetilko okrog hiše in preveri, ali se je spet premaknila.

»Zelo nas je strah,« s solzami v očeh prizna Anica. »Nikoli ne veš, kdaj se bo premik pospešil in se bo hiša, ki je vedno bolj razpokana, sesula. Veseli smo, da so nam v zadnjem času nekoliko prisluhnili na Centru za socialno delo Ptuj (CSD) ter tudi domači župan Vladimir Vindiš, a kaj ko ni denarja za sanacijo, najprej plazišča, potem pa tudi hiše. Kmalu bomo na občini imeli že tretji sestanek in videli bomo, kaj se da narediti. Po oceni inženirja bi za vse skupaj potrebovali najmanj 14.000 evrov. Ker nimamo denarja, prosimo vse, ki lahko, da nam tako ali drugače pomagajo.«

Najprej – čim prej! – bi morali urediti temelje hiše, ki so vedno bolj plitki, v notranjosti pa je nujno odstraniti vse omete, potem stene povezati z mrežami in vse skupaj spet ometati in urediti fasado. Pomoč pri sanaciji plazišča jim je obljubila občina Destrnika, kljub temu pa brez dodatne pomoči ne bodo mogli ustrezno urediti razmer.
»Skupaj s CSD Ptuj smo naredili sanacijski načrt in izvedenec, ki je delal načrt, je ocenil, da bi sanacija temeljev, ker je zemljo odplazilo, stala več kot 15.000 evrov. V drugem koraku je potrebna sanacija hiše same. Nihče ne more trditi, da družina ni ogrožena, zato je pomoč nujna, če pa bi bila ogroženost že 100-odstotna, bi morali poiskati kaj nadomestnega. Upam, da bomo kmalu uredili najnujnejše,« nam je povedal destrniški župan Vindiš. Poudaril je, da občina že dlje pomaga družini; uredili so jim kopalnico, uredili naj bi jim tudi odvodnjavanje.

Toda kljub temu, da se vsi zavedajo nevarnosti, ki preži na Tašner-Brumnove in sosede, reševanje poteka prepočasi. Če v kratkem ne bodo ukrepali, se družini slabo piše. Morda že danes ali jutri, če ne še pred zimo, ko bo brežina nekoliko pomrznila, potem pa zagotovo ob otoplitvah spomladi.
Zato ob bližajočih se praznikih ne pozabimo: največ prejmemo, ko damo, ko odpremo srce za nekoga, ki nas potrebuje. Svet je lahko lepši in svetlejši. Upajmo, da tudi za otroke in njihove starše z Ločkega Vrha. Ne želijo si veliko, le toplega in varnega doma.


Pomoč družini

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati družini Tašner-Brumen z Ločkega Vrha, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Tašner, sklicna številka 7199. Odslej lahko pomagate tudi z SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov.



 

Deli s prijatelji