POPLAVE

Hiše ogrožajo še plazovi, ljudje se izseljujejo

Objavljeno 12. november 2014 18.03 | Posodobljeno 12. november 2014 18.02 | Piše: Mo. S.

Količino, ki za zdaj zaliva Loško polje, so ocenili na 15 milijonov kubičnih metrov.

V Loški dolini.

LOŠKA DOLINA, ILIRSKA BISTRICA – Prebivalci v tem trenutku poplavno najbolj ogroženih območij se pripravljajo na nove padavine.

Pomagajo tudi južni sosedje

V Loški dolini se število poplavljenih objektov, tudi stanovanjskih hiš, povečuje, a razmere ostajajo pod nadzorom, je poročal Radio Slovenija. Gasilci iz objektov, kjer je to smiselno, črpajo vodo, drugje pa utrjujejo nasipe iz protipoplavnih vreč. Izselili so tudi nekaj domačinov, na terenu je več kot 100 ljudi (vojaki, gasilci, člani civilne zaščite), na pomoč pa so jim priskočili tudi gasilci iz sosednje Hrvaške.

Količino, ki za zdaj zaliva Loško polje, so ocenili na 15 milijonov kubičnih metrov in se razliva na površini 4,5 kvadratnega kilometra, je še poročal radio. Gladina vode je glede na januarske poplave, ki so bile največje v zadnjih 80 letih, višja za 68 centimetrov.


Pozor, bodite pozorni na znake plazov

Geološki zavod Slovenije (GZS) pa medtem svari pred zemeljskimi plazovi. »Zaradi večjih količin padavin v preteklih dneh in napovedanih močnejših nalivov Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju severozahodne Slovenije in v nekaterih delih južne Slovenije. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču,« so zapisali na svoji spletni strani.

Vas Jasen ogroža zemeljski plaz

Medtem ko reka Reka upada, je hiše v vasi Jasen na Ilirskobistriškem začel ogrožati plaz. Gasilci so že na terenu in ocenjujejo nastali položaj. Na območju Bača in Knežaka, kjer je bilo zjutraj najkritičnejše, se je stanje malce umirilo. Namestnik poveljnika CZ Ilirska Bistrica Luka Špiler je za STA povedal, da raven vode upada, okoli vasi Bač pa medtem utrjujejo nasipe, ki hiše varujejo pred vodo.

Zemeljski plaz se je sprožil tudi v naselju Grahovo v občini Tolmin. Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, se je v bližini stanovanjske hiše usul v strugo potoka, a so ga gasilci že sanirali.

A prebivalci ogroženih območij v strahu čakajo nove padavine. Kot smo že poročali, se bo dež zvečer oziroma ponoči okrepil, razmere pa se bodo le še zaostrile.image

Deli s prijatelji