STROGA PRAVILA

Hildino življenje v priporu

Objavljeno 14. marec 2013 15.00 | Posodobljeno 14. marec 2013 15.00 | Piše: A. K.

Nekdanja gradbena baronica Hilda Tovšak biva v majhni celici, kopalnico si deli z drugimi pripornicami.

Hildi Tovšak bodo sodili.

CELJE – Hilda Tovšak, trenutno najbolj znana pripornica v Sloveniji, sicer pa nekdanja direktorica družbe Vegrad, je udobje svoje hiše v Mislinji za 30 dni zamenjala za devet kvadratnih metrov veliko celico v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje.

Kopalnico si deli z drugimi pripornicami

Nekdanja gradbena baronica trenutno prebiva v majhni celici, ki ima eno okno. V sobi ima stranišče in umivalnik, kopalnico pa si deli z drugimi pripornicami. V priporu v zavodu so večinoma dvoposteljne sobe, priporniki pa so lahko tudi sami v sobi, kar je odvisno od zasedenosti in varnostne ocene za vsakega posameznika.
 

Na dan aretacije naj bi bila doživela napad tesnobe, zaradi česar so jo odpeljali v psihiatrično bolnišnico. 

Hilda sme imeti pri sebi stvari za osebno rabo, higienske pripomočke, sredstva za spremljanje javnih medijev, tiskovino, strokovno in drugo literaturo ter denar, poroča Story. Druge predmete so ji ob osebnem pregledu odvzeli in shranili.

Osem ur spanja, nič poležavanja

Na poležavanje lahko Tovšakova kar pozabi, saj imajo priporniki pravico do osemurnega nepretrganega počitka v 24 urah. Nekdanja direktorica Vegrada vstaja ob 6. uri zjutraj, sledi osebna higiena in urejanje bivalnega prostora. Na dan zaužije tri obroke, zagotovljena ji je zdravstvena oskrba, v knjižnici pa si lahko izposodi knjige.

Televizijo ima, interneta ne

Hilda lahko v zavodski prodajalni kupi osebne potrebščine, časopise in revije. Na voljo ima tudi televizijo, uporaba interneta pa ji ni dovoljena. Telefon lahko uporablja dvakrat na teden, a na svoje stroške. Z dovoljenjem preiskovalnega sodnika jo lahko obiskujejo bližnji sorodniki, na njeno zahtevo pa tudi zdravnik in drugi. 

 

Deli s prijatelji