V ZAPOR

Hilda vabila na prestajanje zaporne kazni še ni dobila

Objavljeno 04. april 2013 22.05 | Posodobljeno 04. april 2013 22.05 | Piše: STA, S. J.

Poziva niso izdali, ker zato še niso izpolnjeni pogoji.

Hilda Tovšak

LJUBLJANA – Ljubljansko okrožno sodišče sedmerici obsojenih v zadevi Čista lopata še ni izdalo poziva na prestajanje zaporne kazni, saj za to še niso izpolnjeni pogoji. Kot so pojasnili za STA, se spis v kazenski zadevi namreč še ni vrnil z ljubljanskega višjega sodišča, ki je pred dvema tednoma nekaterim obsojenim zaporne kazni znižalo, drugim pa potrdilo.

Sodišče znižalo kazni

Višje sodišče v Ljubljani je pred dvema tednoma nekoliko spremenilo sodbo prvostopenjskega sodišča v zadevi Čista lopata in za tri mesece znižalo zaporne kazni Ivanu Zidarju, Dušanu Črnigoju in Ivanu Demšarju zaradi napake tožilstva pri definiranju očitanih kaznivih dejanj.

Zidarju in Črnigoju je višje sodišče zaporno kazen znižalo na leto in dva meseca zapora, Demšarju pa na devet mesecev. Nespremenjene pa ostajajo sodbe za preostale. Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Hildi Tovšak pred letom dni prisodil leto in dva meseca zaporne kazni.

Tomaž Žibert, ki je bil na Kontroli zračnega prometa Slovenije zadolžen za obravnavo ponudb gradbenikov, je bil obsojen na dve leti in šest mesecev zapora, Borut Farčnik in Srečko Gabrič pa na deset mesecev zaporne kazni.

Na začetek izvajanja zaporne kazni ne morejo vplivati

Sodba je tako pred dvema tednoma postala pravnomočna, okrožno sodišče pa bo, ko dobijo spis v omenjeni kazenski zadevi, obsojene pozvalo na prestajanje kazni zapora.

Odvetniki sicer po razglasitvi odločitve višjega sodišča niso izključili možnosti uporabe izrednih pravnih sredstev, ki pa ne morejo vplivati na začetek izvajanja zaporne kazni.

Sojenje zaradi dogovarjanja in podkupovanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika in podkupovanja ter sostorilstva pri tem kaznivem dejanju se je začelo oktobra 2010, afera pa je v javnost prišla februarja 2008 po odmevnih aretacijah, v katerih so pridržali vse vpletene. Vsi vpleteni razen Črnigoja, ki se je zaradi funkcije državnega svetnika skliceval na imuniteto, so noč takrat prebili v zaporu.

Deli s prijatelji