FOTO IN VIDEO

Hidrolog: Voda se bo zadržala ves dan, poplavljena porodnišnica

Objavljeno 22. oktober 2014 12.20 | Posodobljeno 22. oktober 2014 13.48 | Piše: T. L.

Poziv: Umaknite avte in iz kleti odstranite vrednejše predmete.

Težave s poplavami imajo tudi v ljubljanski porodnišnici.

LJUBLJANA – Poleg prebivalcev na območju ljubljanskega Viča in Rožne doline imajo velike težave z vodo tudi v Medvodah. To pa še zdaleč ni vse, saj so tako zaradi poplav danes odpadla predavanja na biotehniški fakulteti. Objavili smo fotografije poplavljene ljubljanske železniške postaje, voda pa povzroča težave tudi v ljubljanski porodnišnici. 

Padel je rekord

Pri Agenciji RS za okolje (Arso) pravijo, da je državo preplavil polarni zrak ter da je količina padavin dosegla rekordno 24-urno količino padavin. Na območju Bežigrada v približno osmih urah padlo 137 litrov, k sreči pa padavine niso zajele širšega območja Ljubljane. V smeri Cerkljanskega je padlo tudi do 200 litrov padavin. 

Koliko padavin je padlo (avtor: A. L.)?

Tri poplavna žarišča

Zahodno od Ljubljane je več težav. Hidrolog Janez Polajnar pravi, da imamo tri poplavna žarišča: ponoči v dolini Poljanske Sore (voda se zdaj počasi umika, Sora se počasi umirja, porušenih pa je nekaj mostov), na drugi strani Polhograjskih dolomitov, porečje Gradaščice (kjer se je sprožilo več plazov, voda se umika, vendar se seli na tretje območje), tretje žarišče pa je Vič.

Primerljivo z letom 2010

Poplave so primerljive s tistimi iz leta 2010, gre le za nekaj manjši obseg. Poplavljene so tudi tudi urbane površine. Na poplavnih območjih se bo voda zadržala čez dan. To velja za Vič, pa tudi Podutik je precej izpostavljen. Težave na omenjenih območjih so povezane s slabo kanalizacijo, se pa bodo do večera razmere umirile, pravi Polajnar. Drugod po Sloveniji ni večjih težav z vodo.

image

Janez Polajnar in Brane Gregorčič o zdajšnjih vremenskih razmerah (foto: A. L.).

Nič kaj mirno ni bilo niti ob morju. Ponoči so nastali zelo visoki valovi, najvišji so prišli iz smeri severa in so dosegli tudi do 2,5 metra. Pri Arsu pravijo, da je najburnejše dogajanje mimo. Jutri popoldne se bo krepil severni veter, ki bo do petka opoldne v sunkih presegal 70 km/h. V soboto in nedeljo bo vreme suho, veter pa šibek. Jutranje temperature se bodo gibale okoli 6 stopinj Celzija, dnevne pa okoli 12 stopinj, je povedal Brane Gregorčič. Dodaja, da smo v naslednjih 10 dneh pred tovrstnimi dogodki varni. Se bo pa, kot opozarjata strokovnjaka, treba navaditi na tovrstne dogodke.

Polajnar o pretokih rek (foto: A. L.).

Umaknite avte

Na območju jugozahodnega predela Ljubljane obstaja možnost razlitja vodotokov. V CZ MOL zato prebivalce opozarjajo, naj umaknejo avtomobile na višje ležeča območja in iz kletnih prostorov dvignejo vrednejše predmete. Po poročanju STA to velja za območje Malega grabna, Glinščice, Gradaščice, Mestne Gradaščice, območje Kosovega polja, območje Dolgega mostu, Sibirije, Rožne doline in Vrhovcev, je v sporočilu zapisal poveljnik CZ MOL Aleš Čerin.

Deli s prijatelji