NOVICE V AMERIKI

Hidria v ZDA tožila Novice in izgubila

Objavljeno 08. oktober 2016 13.35 | Posodobljeno 08. oktober 2016 13.35 | Piše: Boštjan Celec

Edvard Svetlik in Hidria v Južni Karolini pogorela z amerikansko tožbo.

Ameriško prizivno sodišče je Svetlika zavrnilo. Foto: Uroš Hočevar

COLUMBIA – Bo že držalo, da so Slovenske novice časnik z globalno težo, toda trditev, da imamo denimo v ameriški zvezni državi Južni Karolini, ta po podatkih iz leta 2014 šteje slabih pet milijonov prebivalcev, precej zvestih bralcev, pa je najverjetneje iz trte izvita. Tako je že zato, ker v tiskani in spletni verziji izhajamo zgolj in le v slovenskem jeziku, ki ga po večini tudi govorijo in razumejo le tisti, ki živijo ali imajo korenine v deželi na sončni strani Alp. A če ameriška sodišča slovijo po amerikanskih odločitvah, denimo po prisojanju vrtoglavih odškodnin v še tako za lase privlečenih tožbah, je ena takih, zaradi katere je ravno Novice v Južni Karolini preganjalo podjetje Hidria USA, tudi pri njih doživela popoln poraz.

Članka o Svetliku vroča roba v ZDA?

Decembra leta 2011 in aprila 2012 sta bila v Novicah objavljena prispevka o hobotnici idrijskega tajkuna Eda Svetlika. Prvega je krasil naslov Edo Svetlik, kralj med tajkuni, s palačo na pragu New Yorka, drugega pa Idrijski baron ob Hidrio? Slednjo obvladuje na Slovenskem kakor tudi v ameriški podružnici, Hidrii USA. Podjetje je po v Novicah objavljenih podatkih registrirano v ameriškem davčnem raju Delaware, sedež pa ima v Južni Karolini, natančneje v okrožju Greenville.

Prav na tamkajšnjem okrožnem sodišču sta se Svetlik oziroma ameriška Hidria spravila nad Novice zatrjujoč, da sta oba članka Hidrii USA na ameriškem tržišču povzročila neposredno in takojšnjo škodo pri ugledu in blagovni znamki, zmanjšala se je njena sposobnost, da prodaja in trži svoje proizvode. Čeprav naj bi se na uredništvu Novic zavedali, da članka vsebujeta neresnice, so se zlonamerno odločili za njuno objavo. Obravnavata »razkošni« življenjski slog in posle slovenskega poslovneža Edvarda Svetlika na račun Hidrie. Poročata o kopičenju in razdelitvi bogastva med člane njegove družine v Sloveniji, v drugih evropskih državah ter ZDA ter primerjata razkošni življenjski slog Svetlikove družine z življenjskim slogom njihovih zaposlenih v Sloveniji.

Novice naj bi torej namerno vzele za tarčo Hidrio v ZDA, so v tem podjetju še zatrdili v tožbi, ki so jo leta 2012 vložili na sodišču v Greenvillu. Članka naj bi bila namenjena direktno bralcem Novic v Južni Karolini, kjer naj bi ju tudi prebirali, in zaradi tega je Hidria USA utrpela poslovno škodo. Direktor Hidrie Domen Bočkor je v zapriseženi pisni izjavi celo zatrdil, da so članka prebrali vsi zaposleni družbe v Južni Karolini ter številni zaposleni strank Hidrie v tej državi, kar je neposredno škodovalo razmerjem tega podjetja z več strankami.

Pisali le o slogu slovenskega poslovneža

Kakšnega resnega komentarja si ta tožba niti ni zaslužila, toda iz podjetja Delo, ki izdaja Novice, so ameriškim sodnikom odgovorili, da le obstaja možnost, da si je članek iz decembra 2011 na spletu ogledalo do sedem prebivalcev Južne Karoline, članek iz aprila 2012 pa do trije bralci iz te zvezne države.

Drugačne odločitve od zavrženja tožbe, ki sta jo Delova pooblaščenca iz odvetniške pisarne Wyche Law Firm tudi predlagala, ni bilo pričakovati in okrožno sodišče je leta 2013 res izdalo sklep, da v tem primeru sploh nima tako imenovane osebne pristojnosti. Novice namreč tam nimajo naročnikov, podjetje Delo v Južni Karolini ni izvajalo nobenih poslov, tam ne išče oglaševalcev, nima bančnih računov ali registriranih zastopnikov...

Toda Hidria USA je rinila naprej in se pritožila na sklep okrožnega sodišča o zavrženju svoje tožbe. Njeni odvetniki so vztrajali, da osebna pristojnost obstaja, saj naj bi podjetje Delo za tarčo namenoma vzelo to podjetje v Južni Karolini. In znova so pogoreli.

Na prizivnem oziroma pritožbenem sodišču se sicer strinjajo, da imajo tudi rezidenti Južne Karoline dostop do člankov na spletni strani slovenskenovice.si. Toda Novice v tej državi niti spletnih naročnikov nimajo, svojih člankov ne objavljajo v angleščini, zato ne vzdrži argument Hidrie, da razpoložljivost člankov na spletu avtomatično pomeni podvrženost pristojnosti sodišč v Južni Karolini.

V nedavnem sklepu pritožbenega sodišča je razbrati več kot jasno sporočilo Hidrii, da se Novic ne splača preganjati niti z amerikanskimi tožbami: »Ugotavljamo, da Hidria ni dokazala, da so imele Slovenske novice očiten namen nasloviti bralce v Južni Karolini. Nesporno dokazano je, da so Slovenske novice slovenski časopis, ki se izdaja izključno v slovenščini in je usmerjen v svoje bralce, ki so državljani Republike Slovenije, pri čemer jim streže vsebine lokalnega in nacionalnega pomena. Delo tiskanih izvodov svojih časopisov ne prodaja v Južni Karolini, promet na spletni strani s strani prebivalcev te zvezne države pa je neznaten. Zadevna članka obravnavata poslovne dejavnosti in življenjski slog slovenskega poslovneža... S tem je odločba okrožnega sodišča potrjena.« 

Deli s prijatelji