DOKUMENTACIJA

Helios podal ovadbo

Objavljeno 11. julij 2014 19.30 | Posodobljeno 11. julij 2014 19.30 | Piše: STA, Mo. S.

Neznanec je medijem izročil dokumentacijo v lasti Heliosa, ki vsebuje poslovno občutljive notranje informacije, so prepričani v družbi Helios.

Helios.

DOMŽALE – Družba Helios je danes pri organih pregona podala kazensko ovadbo zoper neznanega storilca zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje poslovnih skrivnosti. »Očitno je namreč, da so ena ali več oseb slovenskim medijem izročile obsežno dokumentacijo, last Heliosa, ki vsebuje poslovno občutljive notranje informacije,« pojasnjujejo v Heliosu.

Kot je zapisal predsednik uprave Heliosa Aleš Klavžar, je bil s tem ravnanjem še dodatno prizadet poslovni ugled družbe Helios, saj so bili podatki iz teh dokumentov že zlorabljeni. »Posamezni izvzeti stavki in deli vsebine teh dokumentov so bili dne 9. julija izven ustreznega konteksta ter na neresničen način predstavljeni v prispevku v oddaji Dnevnik na nacionalni televiziji,« navaja v sporočilu za javnost. V oddaji predstavljena dokumentacija »nikakor ne utemeljuje napačnih zaključkov, podanih v omenjeni oddaji, takšno neresnično poročanje pa lahko vodi le v ustvarjanje neutemeljenih sumov in špekulacij, ki močno škodujejo poslovnemu ugledu Heliosa«, še svari Klavžar.

Z javno objavo dokumentacije so poslovne informacije zaupne narave postale dostopne tudi konkurentom družbe Helios, kar bo družbi lahko povzročilo znatno premoženjsko škodo. S tem bodo lahko oškodovani tako delničarji družbe kot tudi njeni zaposleni, menijo v družbi.

»Vodstvo dolžno uporabiti vsa pravna sredstva«

Vodstvo Heliosa je zakonsko zavezano in ima legitimno pravico, da odločno zaščiti interese družbe, interese njenih déležnikov in ključno – zaposlenih v družbi, meni Klavžar. Neznane nepooblaščene osebe so po njegovem z nezakonito odtujitvijo in posredovanjem poslovnih skrivnosti tretjim nepooblaščenim osebam »kršile zakonske določbe o varovanju poslovnih skrivnosti, etične standarde družbe ter ravnale očitno zlonamerno, saj posredovanje občutljivih informacij javnosti in konkurenci predstavlja resno grožnjo za stabilnost in bodoče delovanje družbe«.

»Odgovorno vodstvo je dolžno uporabiti vsa razpoložljiva pravna sredstva, da prepreči nadaljnje nezakonito razkrivanje poslovnih skrivnosti družbe, prepreči tovrstne zlonamerne aktivnosti in nastanek morebitne dodatne škode,« meni.


Zanikajo izčrpavanje Heliosa

Helios je prek odvetnika Luke Fabianija že v četrtek sporočil, da je bila glavnim slovenskim medijem posredovana obsežna dokumentacija v zvezi s postopkom prevzema Heliosa od avstrijskega holdinga Ring International. Opozorili so, da gre za poslovno skrivnost. 

V informativni oddaji Dnevnik na TV Slovenija so v sredo poročali, da so prejeli dokumentacijo, ki kaže, da je privatizacija domžalskega Heliosa potekala neustrezno. Helios naj bi Ringu International med drugim dajal posojila že pred prevzemom. Dokumenti naj bi dokazovali, da je Helios aprila in maja Ringu dal 13 milijonov evrov posojila, v domžalski družbi pa poudarjajo, da je šel denar za izplačilo manjšinskih delničarjev v Heliosovih družbah v Srbiji in na Hrvaškem. Obremenjujoči dokumenti naj bi sicer kazali tudi, da je Ring International na upravljanje Heliosa skušal vplivati še pred uradnim prevzemom, že od avgusta lani. Sedanje vodstvo to zanika in zagotavlja, da se Helios ne izčrpava.

 

Deli s prijatelji