HEKTOLITER

Hektoliter zgodnji Sonji

Objavljeno 04. avgust 2017 09.41 | Posodobljeno 04. avgust 2017 09.42 | Piše: Špela Ankele

V Dašnici pri Železnikih zakonca Sonja in Jože Šolar dneve začenjata zarana. Obvezna oprema njunih juter so že več kot dve desetletji Slovenske novice.

ŽELEZNIKI – Eden zadnjih letošnjih osvežilnih hektolitrov pijač Dana je sredi tedna odpotoval na Gorenjsko. Dostavili smo ga že ob sedmih zjutraj. Tako zgodaj zato, ker imata zakonca Šolar, ki živita v eni od vrstnih hiš v Dašnici, lepo navado in dan začneta že zarana.

"Izpolnila sem veliko kuponov za hektoliter – poslala sem jih v imenu vnukinj, moža, obeh sinov in hčere. Na zadnja dva, ki sem ju oddala v ponedeljek, tik preden sem šla v službo, pa sem napisala svoje ime," je z nasmehom povedala Sonja Šolar.

"Zelo sem bila vesela, ko ste poklicali in mi sporočili, da boste dostavili pijačo. Veste, ravno pri zadnjih dveh kuponih sem omahovala, ali naj ju pošljem ali ne. Pa sem ju nazadnje vseeno nesla na pošto," je pojasnila sogovornica. Njen mož Jože pa je pridal: "Saj imaš vedno srečo – naj gre za nagradne križanke, srečke ali žrebanja. Dostikrat si že kaj zadela."

Ko sva se preselila v Dašnico, sva naročila Novice. Od tega je že več kot 20 let.

Zakonca Šolar dan začenjata že zelo zgodaj, obvezna oprema njunih juter pa so že vrsto let Slovenske novice. "Ko sva se preselila v Dašnico, sva naročila Slovenske novice. Od tega je že več kot 20 let," je pojasnila Sonja Šolar. Tudi sredi tega tedna so bile na mizi, ob skodelici kave, razprte Slovenske novice: "Listati jih začnem na zadnji strani in se obvezno ustavim pri karikaturi, vicih in vremenski napovedi. Nato se pomikam prek tujih zgodb in športa, ki je vedno zanimiv, do domačih novic. Skoraj vse preberem. Zelo so mi všeč različni nasveti in recepti, ki jih objavljate po novem."

Medtem ko govori, se trudimo razvozlati, od kod je sogovornica doma – besed ne skrajša tako ostro, kot je navada v Železnikih, in tudi melodija jezika je drugačna. "Res je, sem sem se preselila s Ptuja oziroma iz Dornave," potrdi.

Podobno kot veliko prebivalcev Železnikov tudi sogovornica dela v podjetju Domel. "Tu sem zaposlena že 37 let. Delamo na tri izmene. Izmenskega dela, no, razen nočnih izmen, sem se v vseh teh letih seveda že navadila," se nasmehne mama treh otrok in babica dveh malih deklic.

Vnučki Teja in Lejla sta dan prej babici sicer obljubili, da prideta pogledat, kako je videti sto litrov osvežilnih pijač, a kaže, da je bila sedma jutranja ura zanju prezgodnja. "Že ko sem izpolnjevala kupončke, sta spraševali, kaj bomo dobili. Obljubila sem jima sok in zdaj ga bosta res dobili," je pojasnila mladostna babica, tik preden je v mirno jutro zadonel glasen hišni zvonec. Kot vsako jutro je tudi tokrat na obisk in klepet prišla družinska prijateljica. Počasi se je že bližala ura, ko se zakonca Šolar odpravita do bližnjega Kališa, kjer skrbita za manjšo njivo.

 

 

 

Deli s prijatelji