HEKTOLITER NA DAN

Hektoliter za vnuke

Objavljeno 07. julij 2015 10.33 | Posodobljeno 07. julij 2015 10.33 | Piše: S. F.
Ključne besede: hektoliter

Nagradna akcija Novic in Dane je razveselila Jožefa in Minko Omerzel iz Bele krajine.

Tokratni nagrajenec hektolitra je Belokranjec Jožef Omerzel, ki bo večino Danine osvežilne pijače namenil vnukom. Foto: Simona Fajfar

METLIKA – »Oh, tole mi je pa polepšalo dan,« so bile prve besede Jožefa Omerzela iz Križevske vasi pri Metliki, ko je izvedel, da je tokratni hektoliter namenjen njemu. Kako bosta z ženo Minko porabila 108 litrov osvežilnih pijač, ki jih je dobil z nagradno akcijo Hektoliter pijače na dan!, ni bilo dvoma: nekaj je bosta poklonila sosedom, s katerimi se res odlično razumejo in pomagajo drug drugemu, večino pa bodo dali trem vnukom, ki so ne samo odlični učenci, ampak tudi vrhunski športniki. Čeprav Bela krajina nima morja, se ukvarjajo z jadranjem in srednji tudi z deskanjem.

Jožef je upokojenec osem let, Minka leto dni manj. Aktivno življenje sta preživela v prosveti, kjer jima je 53 let gospodarila ura. »Zato pa je zdaj neverjetno lepo, da ni več tako. Nisva vključena v neke organizacije in nimava številnih obveznosti,« je razložil Jožef, ki je bil učitelj telovadbe s številnimi zunajšolskimi dejavnostmi. Kajti upokojenci si morajo čas vzeti tudi zase. Zato je edina organizirana obveznost, ki jo ima Jožef, gasilstvo. Že 23 let je tajnik Prostovoljnega gasilskega društva Križevska vas.

Toda daleč od tega, da bi jima bilo dolgčas: Minka vsako jutro od pol šeste do pol osme rešuje križanke. Jožef pa je tisti, ki poskrbi, da rešitve pristanejo v kuvertah ali na dopisnicah in v poštnih nabiralnikih. »Toda pri vsem tem ni bistveno to, da tu in tam dobiva kakšno nagrado, ampak je pomembno, da uporabljava možgane in ohranjava bistrega duha,« je razložila Minka, ki leksikona oziroma klasične knjige, s katero si pomaga pri reševanju, še ni zamenjala za računalnik. In verjetno, je ugotavljala, tudi ne bo.

Druga pomembna skupna dejavnost je vrt. V resnici je to vrt z njivo, kjer ne manjka rož, zelišč in zelenjave. Imata kakšnih šest grmičkov pehtrana, tako da je pehtranova potica res bogata. Spet drugje semeni solata, saj poskušata pridelati čim več domačega semena. Vsakdo, ki si vrt ogleda le mimogrede, najde tudi zanimive rešitve, kot so posodice za zalivanje paradižnikov in bučk. Tako kot mnogi vrtičkarji se tudi Omerzelova strinjata, da je pomembno, da se na vrtu nekaj pridela. A obenem je ukvarjanje z vrtom tudi nekakšna terapija, ki te dela zadovoljnega. 

Deli s prijatelji