HEKTOLITER

Hektoliter za najčebelarja

Objavljeno 07. julij 2014 11.21 | Posodobljeno 06. julij 2014 21.11 | Piše: Boštjan Fon

Drugič zapored je poletna osvežitev pristala na Gorenjskem, tokrat pri Koklovih.

PREDDVOR – Z naročjem poletne osvežitve se je v uvodu naše poletne akcije Hektoliter na dan sreča še drugič zapored obrnila proti Gorenjski! Tokrat smo s paleto izdelkov Pivovarne Laško, Pivovarne Union in Radenske razveselili Branko Kokl iz Potoč pri Preddvoru: »Ne le mene, tudi moža Jožefa. Po tistem, ko ste me obvestili, da se boste oglasili pri nas, sem šla takoj do čebelnjaka in mu povedala, da sva zadela sto litrov različnih pijač.« Z veseljem je vzela v roke mobilnik in poklicala še najbližje, najprej snaho Anastazijo. Pravi, da se dve desetletji razumeta tako dobro kot le malokatera tašča in snaha.

Družina Kokl iz Potoč je znana čebelarska družina, ded Jožef Mursa je začel s čebelicami, nadaljeval je stric Rudolf Karl, danes pa ima v oskrbi okoli 180 panjev Jožef, ki je pred kratkim postal najčebelar Gorenjske za leto 2013. Priznanja se pri njih nizajo že leta, med drugim jim čebelarno ob hiši krasi odlikovanje šampion leta 2009 s kmetijskega sejma v Gornji Radgoni, leta 2010 pa so Koklovi prejeli na svetovnem ocenjevanju Apimondia zlato priznanje za kakovost svojega medu. »Branka je moja desna roka pri pridelavi medu in ne morem si zamisliti dneva pri čebelnjakih brez nje. Pomaga mi pri vsem, le s čebelami se ne ukvarja, včasih jih le ometa,« nam ob vstopu v velik čebelnjak pod hišo pove Jožef, Branka pa nadaljuje: »Imamo avtohtone kranjske sivke, ki so zahtevne, zato delo z njimi raje prepuščam možu, ki je nadvse skrben. Ne le za čebelje družine, tudi za našo družino.« Na najbolj priljubljen slovenski dnevnik so naročeni ducat let, vsako jutro jim naš raznašalec prinese sveže stiskan izvod, ob katerem se pri kavi včasih kar malo spreta, kdo bo prej prebral katero stran. »Pregledam naslove, potem grem na zadnjo stran z vici in karikaturo vaše Aljane. Časopis predam ženi, ona ga podrobno prebere, jaz pa ta čas čakam, kaj mi bo priporočila za branje,« pove Jožef.

Prijavite se tu.


»Del nagrade bova dala sinovom, preostalo bova vzela s seboj na Pohorje in v Logatec, kjer imava panje. Kmalu bova točila med in nama bo nagrada prišla še kako prav v tej vročini,« pove Koklova, ki je izpolnila kupon. Doda, da bo nagrada kaj kmalu pošla: »Prvič doslej sva imela srečo. Malo rešujem križanke, večinoma le za lastno zabavo, saj redko pošljeva kakšno izpolnjeno, kuponov za nagradne igre pa sploh ne. Pri Hektolitru na dan sem videla, da se je šele začelo, in sem izpolnila kupon ter ga poslala. Na, pa sem imela srečo!«

 

Deli s prijatelji