HEKTOLITER NA DAN

Hektoliter za Albinin rojstni dan

Objavljeno 14. julij 2015 17.14 | Posodobljeno 14. julij 2015 17.15 | Piše: S. F.

Žreb v nagradni igri Slovenskih novic in Dane osrečil Albino Bertoncelj.

Hektoliter je bil za Albino Bertoncelj lepo presenečenje. Foto: Simona Fajfar

JESENICE – Ko je zalivala rože na kmetiji na Slovenskem Javorniku, pod Rovtami, je Albina Bertoncelj dobila nepričakovan klic. »Ko sem slišala, da sem izžrebana, sem dobila kurjo polt in nisem mogla verjeti, da sem ravno na rojstni dan, ko imam 60 let, dobila hektoliter,« je razložila slavljenka. Ni vedela, ali naj se joka ali smeje; občutki so bili ob tem lepem presenečenju neopisljivi. Še posebno zato, ker je takoj na začetku meseca, ko je v Slovenskih novicah izšel prvi kupon za hektoliter, rekla, da bo za 60. rojstni dan zadela to nagrado. »Toda to je bilo rečeno v hecu,« je razložila Albina, ki ji v službi – dela po štiri ure v Don donu v Stražišču pri Kranju – skorajda niso verjeli, da se ji je zgodilo takšno naključje. A takšna je sreča oziroma žreb – preseneča.

Albina je pred štirimi meseci izgubila moža, s katerim bi letos praznovala 40-letnico zakona. Zato doma ni pripravljala praznovanja, ki bi se spodobilo ob lepi obletnici, ampak je računala, da se bo s sinom in njegovo družino, s katero živijo na kmetiji, spomnili jubileja ob kavi. In zdaj tudi z osvežilnimi pijačami, ki jih je dobila z nagradno igro Slovenskih novic in Dane.

Živijo na kmetiji, kjer se po domače reče pri Žagarju, stara hiša pa ima častitljivo letnico 1723. Poleg pohvalnih besed za sina, ki je ostal doma, je Albina iskreno pohvalila tudi snaho: »Res sem zadovoljna, ker je delavna in odlično kuha.« Neverjetno ponosna pa je tudi na oba vnuka, ki se jima lahko zahvali, da je spet na nogah. Leta 2007 so ji odkrili raka na pljučih in po operaciji sta ji otroka nosila pručko in jo spodbujala ter ji dajala voljo do življenja, da je počasi – in s premori, da je sedla in se spočila – šla okoli hiše. Zanju bo verjetno tudi največ pijače, je razmišljala Albina, čeprav bo koristila tudi pri delu na kmetiji, kjer bo sin letos postavljal ograjo, pa na morje je bodo nekaj vzeli … Tako da je lepo rojstnodnevno presenečenje prišlo v pravem času v prave roke! 

Deli s prijatelji