NAGRADNA IGRA

Hektoliter kot naročen ob kmečkih opravilih

Objavljeno 18. julij 2016 09.00 | Posodobljeno 18. julij 2016 09.00 | Piše: B. P.

Naša nagrada za štiri rodove Miklavčičevih iz Volčje Jame.

Novega hektolitra so se razveselili Miklavčičevi iz Volčje Jame, Ciril, Damjan in Gabrijela. Foto: Borut Perko

ŠMARTNO PRI LITIJI – Kar tri generacije Miklavčičevih so nas pričakale na domačiji v Volčji Jami pri Šmartnem pri Litiji, vasici v osrednji Sloveniji: naš novi srečnež, 24-letni Damjan Mikavčič, njegov oče Ciril, glava kmetije v Volčji Jami, in najmlajša pri hiši, Damjanova hči in Cirilova vnukinja, dveletna Gabrijela. Na Slovenske novice je že dolgo naročen Ciril, prijavnico za našo nagradno akcijo Hektoliter pijače na dan pa je izpolnila in na ime svojega izbranca, s katerim imata hčer Gabrijelo, poslala Karin. V družini Miklavčič je še kako aktivna tudi Cirilova žena in Damjanova mama Amalija, ki se je na kmetijo primožila, prav tako pa tudi najstarejša 90-letna Antonija, Gabrijelina prababica. V Volčji Jami torej živijo na kmetiji Miklavčič kar štiri generacije!

»Sem pravi kmet. Od rojstva. To sta bila tudi oče in ded. No, nekaj malega sem delal na železnici. V hlevu imamo 15 glav živine, od nekdaj se ukvarjamo predvsem z živinorejo, pridelujemo pa tudi krompir in še nekatere poljščine,« pove 58-letni Ciril. Je pa zato sin Damjan, naš nagrajenec, ki je končal srednjo kmetijsko šolo, zaposlen pri Kmetijski zadrugi, v trgovini v Litiji dela. Kmetija v Volčji Jami je sedem kilometrov od Šmartnega in še nekaj več od Litije, Miklavčičevi pa že nekoliko vlečejo po dolenjsko, kar smeje povesta tudi oče in sin.

Kakšne večje sreče pri igrah na srečo in nagradnih akcijah Miklavčičevi niso imeli, izvemo. »Enkrat, ko smo se peljali na morje, v Bašanijo pri Umagu, kamor še vedno hodimo v počitniško hišico Slovenskih železnic, smo na bencinski črpalki, menda pri Postojni, kupili Novice, takoj izpolnili in oddali neko prijavnico in v vaši Terni nekaj zadeli. Prav veliko ni bilo, bistveno manj kot tale hektoliter iz Dane, ki ste ga pripeljali,« pravi Ciril Miklavčič. In hkrati s sinom dodata, da bo šla pijača kaj hitro po grlu. »Nekaj malega bomo dali sestri Brigiti, ki ne živi več doma, večino pa bomo spili sami, saj veste, ob poletnih kmečkih opravilih je žeja zelo huda, osvežilni napitki bodo prišli še kako prav,« še navrže Damjan. 

Deli s prijatelji