NAPADENI

Hekerji sesuli več slovenskih strani

Objavljeno 17. maj 2013 19.33 | Posodobljeno 17. maj 2013 19.34 | Piše: STA, M.U.

Žrtev napada so strežniki ponudnika spletnega gostovanja Domenca.

Hekerjem so stopili na prste (fotografija je simbolična)

LJUBLJANA – Strežniki ponudnika spletnega gostovanja Domenca so bili zaradi hekerskega napada dopoldne nedostopni, zaradi česar več slovenskih spletnih strani danes ni bilo dostopnih. Med drugim niso bile dosegljive spletne strani Žurnal24, Demokracije in Reporterja. »Naši strežniki so trenutno zaradi napada nepridipravov nedostopni. Opravičujemo se vam za težave in vam hkrati zagotavljamo, da delamo vse, kar je v naši moči, da se stanje izboljša,« so pri podjetju Domenca zapisali na svojem facebooku.

Dva intenzivna hekerska napada

»Napad smo danes nekje po 2. uri uspeli obvladati in umiriti. Nekaj pred 6. uro se je DDoS-napad ponovil, tokrat s še veliko večjo intenzivnostjo,« so pojasnili. Pri tovrstnih hekerskih napadih gre za t. i. porazdeljen napad za zavrnitev dostopa (DDoS-napad), ki spletne strani onemogoči tako, da jih zasuje s kopico podatkov. Za temi napadi ponavadi stojijo hekerji, ki imajo nadzor nad večjim številom okuženih računalnikov, na katerih je nameščena posebna programska oprema. Ti računalniki nato sodelujejo v napadu, največkrat brez vednosti uporabnika.

Napad še traja, a ga obvladujejo

Spletne strani so bile nedosegljive danes do okoli 12. ure, nato pa so postale spet normalno dostopne. Kot je pojasnil direktor podjetja Domenca Uroš Čimžar, napad sicer še traja, vendar pa so z varnostnimi ukrepi omogočili normalno delovanje strežnikov. Pri Domenci poudarjajo, da so se v preteklosti že večkrat srečali s podobnimi, a manjšimi napadi, ki so jih z lahkoto obvladali.

»Današnji napad pa je bil 10- do 100-krat večji,« je dejal Čimžar. Kot pojasnjuje, so napadalci omrežje podjetja napadli na slepo, kar pomeni, da niso poznali njihove infrastrukture. Ali je bil napad izveden z namenom ohromitve izbranih spletnih strani, pa v tem trenutku še ni jasno, saj morajo pred tem podrobno proučiti celotni incident, je povedal direktor Domence.

Deli s prijatelji