NA KOŽO

Hej, mucek, imaš klub?

Objavljeno 03. februar 2013 23.20 | Posodobljeno 03. februar 2013 23.21 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Moški se realiziramo šele skozi šport.

Rok Tamše.

Davida Beckhama bodo v jeseni njegove nogometne kariere malce izkoristili še katarski lastniki francoskega nogometnega kluba Paris Saint-Germain, angleški nogometni metroseksualec pa bo seveda s svojo ženo Victorio unovčil vse, kar se v modni prestolnici sveta pač da izkoristiti. Sam sem štiri leta starejši od Beckhama, tako da gre jesen moje kariere že v zimo, a sem vseeno podaljšal zvestobo Nogometnemu klubu Slatina iz Radencev.

Imam manj obveznosti do kluba kot nekdanji kapetan angleške reprezentance v Parizu, a sem minuli vikend le dal nekaj obljub, ki jih bom izpolnil. Ena od teh je, da pridem na petkov trening in v zdraviliškem biseru dam za pico in pivo. Trener mi je že tudi namignil, da bom to pomlad dobil svojih pet minut igre, če si bom zaslužil. V bistvu sem nogometno kariero začel v Nogometnem klubu Partizan iz Slovenj Gradca. V popačeni vznesenosti omejencev so mu v samostojni Sloveniji dali novo ime – NK Slovenj Gradec. S tem so me pregnali. Zapisal sem se Slatini, kjer vejo, kaj so zgodovina, tradicija, dediščina, ugled, ponos in podobne zadeve.

A nočem razpredati o karieri povprečnega amaterskega nogometaša, temveč o izpolnitvi moškega, ki nekam in nekomu pripada. To je daleč od kakršnega koli mačizma, zato lahko vsaka zdrava ženska pritrdi tezi, da je moški brez kluba nepopoln ali, če hočete, neizpolnjen. V pradavnini so bili vsi moški v klubu lovcev, v sodobnem času pa se je tovrstna pripadnost posodobila in nogomet je logična prva izbira glede na to, da je najpomembnejša postranska stvar na svetu, ki najbolj verodostojno zrcali življenje.

Pozabite na izkrivljeno resnico, da smo moški postali moški na služenju vojaščine. Realiziramo se šele skozi šport, kjer dobimo delovne navade, se navzamemo discipline, smo odgovorni, upoštevamo hierarhijo in avtoriteto ter se naučimo dostojanstveno zmagovati in prenašati poraze. Soigralci nam zaupajo, mi pa njim. Mar ni vse to tisto, kar od nas pričakujejo ženske? Torej, mucki, poiščite si klube in se malce igrajte.

Deli s prijatelji