NA KOŽO

Hej, malo se ohladite!

Objavljeno 29. julij 2013 00.15 | Posodobljeno 29. julij 2013 00.15 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Na stadionih je razsvetljava, nogometaši in gledalci pa trpijo v dnevni pripeki.

Rok Tamše.

Res, pravi hec. Ampak smejali se bomo samo do takrat, ko se bo – sploh nočem klicati hudiča – zgodilo kaj pretresljivega. Slovenski nogometni veljaki so namreč pred leti pompozno napovedovali in hkrati od prvoligaških klubov zahtevali posodobitev stadionov, ki da morajo imeti obvezno razsvetljavo, saj bodo v prihodnje tekme igrali nujno v večernem terminu. Saj med drugim niso tako neodgovorni, da bi nogometaše med največjimi fizičnimi napori izpostavljali poletni pripeki in s tem škodovali njihovemu zdravju, so razlagali. Žogobrcarji poletnega odmora ne poznajo več, saj konec maja končajo državna prvenstva, junija se začnejo priprave na novo sezono, ki za večino starta že julija. Sploh pa, so razlagali takrat, v kateri od razvitih nogometnih držav pa še igrajo tekme sredi belega dne (Angleži so izjema, ki potrjuje pravilo). Udarni termin za občinstvo in televizije je namreč zvečer ali pozno zvečer, so nogometni modreci razkrivali strategijo.

In kaj zdaj spremljamo na naših stadionih? Potem ko so v zapufanih občinah spraskali denar ter izboljšali igralne površine, zgradili tribune s streho in postavili še reflektorje, lahko zdaj prakticirajo varčevanje z električno energijo. Namreč ko sonce neusmiljeno nažiga do 36 stopinj Celzija, odgovorni iz krovne nogometne organizacije ob izdatni spodbudi televizijcev naganjajo fuzbalerje, da ob pol šestih popoldne igrajo tekme za točke. Pri dnevni svetlobi, da se ja varčuje z elektriko. Če je to res simpatičen čas za nogometne privržence in poslovno opravičljiv termin za televizijo, pa itak malo koga briga. Zdravje nogometašev? Ah, saj so mladi, vzdržljivi in natrenirani, tako rekoč profesionalci po slovensko. Torej, ko govorimo o plačah, omenjamo stotine in ne tisoče evrov.

V skrbi za sočloveka, odgovorno vodenje velike športne družine in sledeč načelom zdrave pameti bi veljalo ukrepati. Celo v vrhu Mednarodne nogometne zveze nameravajo mundial 2022 v Katarju izvesti pozimi, ker je tam poleti res pasje vroče. Mar ni zdravje največ vredno? 

Deli s prijatelji