ZAMAŠENE CEVI

Hedvikin dom ob vsakem deževju postane blatno jezero

Objavljeno 23. junij 2017 21.17 | Posodobljeno 23. junij 2017 21.17 | Piše: Oste Bakal

Nihče ne priskoči na pomoč 87-letni gospe Čerpnjak iz prekmurske vasice.

Po nalivu.

ROPOČA – V Prekmurju med Cankovo in Kuzmo na jugozahodnem robu Goričkega je kraj Ropoča, ki s približno 240 dušami spada med večje v občini Rogašovci. Ena od najstarejših krajank je Hedvika Čerpnjak, kmalu bo dopolnila častitljivih 87 let. Živi sama ob regionalni cesti Cankova–Kuzma, vodna ureditev in cesta s prepusti pa ji že desetletja grenijo življenje. Hedvika nima nikogar in nihče ji ne pomaga. Nasprotno, pravi, odgovorni z županom občine Rogašovci Edvardom Mihaličem na čelu se celo norčujejo iz nje in njenih težav. »Naj odkupijo moj grunt in naj delajo s tem, kar hočejo, jaz si bom že našla miren kotiček za jesen življenja. V vsakem primeru pa sem prepričana, da je tukaj potrebna sanacija, drugače ne bo mogel nihče ničesar početi niti domačije prodati. Po vsakem malo močnejšem deževju, bognedaj po nalivu ali neurju, je tu eno samo veliko jezero. Meteorne vode zalijejo prav vse prostore, da o dvorišču, vrtu in parcelah ne govorimo. Še sreča, da imam nekoliko dvignjeno hišo oziroma prostore, kjer prebivam, in ne more do mene. Če pa želim v nižje prostore in na dvorišče, moram nekaj dni po vsakem dežju uporabljati le visoke škornje,« nam razlaga kljub starosti čila in zgovorna Hedvika Čerpnjak. Razkaže nam razdejanje in nesnago na dvorišču in v gospodarskem poslopju po zadnjem nalivu. Med muljem in blatom so tudi iztrebki in vse, kar voda prinaša s seboj.

Občina nima denarja

Rogaševski župan Edvard Mihalič zavrača očitke, da je njemu in občini, ki jo vodi, malo mar, kaj se dogaja občanom. Zatrdil nam je, da se zaveda, s kakšnimi težavami se nekajkrat na leto ob nalivih ubada lastnica domačije v Ropoči 10, a občina nima denarja, da bi zadevo sanirali.

Preozke cevi
Čeprav je deževalo prejšnji petek zvečer, je bilo v soboto dopoldne očitno, da je pri Hedviki vse narobe. »Ob 21.11 je v naselju Ropoča, občina Rogašovci, zaradi zamašenih obcestnih prepustov meteorna voda poplavila parceli dveh stanovanjskih hiš. Gasilci PGD Ropoča so odstranili naplavine z gospodarskega objekta ter odmašili obcestne prepuste,« so minuli konec tedna poročali z Uprave RS za zaščito in reševanje. »Takoj ko je voda začela prinašati travo, veje in vse, kar je hitro zamašilo prepust, sem klicala intervencijsko številko in tudi župana. Žal pa je nekaj delavcev prišlo šele, ko je dež ponehal in se je meteorna voda začela umikati v strugo. Pa še takrat niso imeli nobenega orodja ali opreme, da bi pošteno odstranili najnujnejše. Res je tudi, da so nekoliko očistili moje zalite prostore, a blata in mulja seveda niso mogli.

Odnos odgovornih me zelo boli,« je žalostno razlagala Čerpnjakova ob našem obisku. Rogaševski župan Edvard Mihalič zavrača očitke, da je njemu in občini, ki jo vodi, malo mar, kaj se dogaja občanom. Zatrdil nam je, da se zaveda, s kakšnimi težavami se nekajkrat na leto ob nalivih ubada lastnica domačije v Ropoči 10, »žal pa občina nima denarja, da bi zadevo sanirali in se kaj takega ne bi več dogajalo. Če bi odgovorni pred leti med sanacijo regionalne ceste namestili dovolj debele prepustne cevi, bi lahko normalno požirale vodo tudi ob deževju. A ni tako in to je pripeljalo do težav. Kljub vsemu se je občina pripravljena lotiti sanacije, a le če bo zraven tudi Direkcije Republike Slovenije za vode, ki je odgovorna za reševanje tovrstnih zadev.« Vse skupaj smo poskušali preveriti tudi pri vodji sektorja za območje Mure Direkcije RS za vode, sekretarju Antonu Kustecu. Dejal je, da z zadevo ni seznanjen, a kljub temu obljubil pisni odgovor. Do danes ga nismo dočakali.

Deli s prijatelji