MARATONSKO

Harmonikar na Kongresnem trgu podira rekord

Objavljeno 23. avgust 2012 14.31 | Posodobljeno 23. avgust 2012 14.31 | Piše: P. J., STA

Da bi mu uspelo postaviti nov rekord za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, bi moral igrati več kot 31 ur in 25 minut.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V sklopu tretjega festivala Panonika harmonika, ki bo potekal med 24. in 26. avgustom v Brežicah, bodo podirali več svetovnih rekordov. Za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov se bo ob 12. uri na Kongresnem trgu začel potegovati harmonikar Zoran Zorko, zanj pa bo moral na harmoniko igrati več kot 31 ur in 25 minut, kolikor znaša aktualni rekord.

Potrebnih bo več kot 200 skladb

Aktualni rekord v maratonskem igranju na harmoniko je leta 2010 postavil Finec Anssi Laitinen. Harmonikar Zorko je na julijski novinarski konferenci povedal, da igranje jemlje kot lasten izziv, za katerega ima že pripravljenih približno 200 skladb. Zorko se bo danes s Kongresnega trga z avtobusom odpravil v Brežice, kjer bo poskušal podreti rekord.

Lani so na festivalu podrli Guinnessov rekord z največ harmonikarji, zbranimi na enem mestu, saj so sestavili največji orkester na svetu, ki je štel 1137 glasbenikov. Letos pa prireditelji želijo postaviti več novih rekordov. Radi bi sestavili še največji ženski harmonikarski orkester ter pripravili največje slovensko kosilo ter največji lonec obare.

Nastopili bodo tudi Čuki in Tanja Žagar

Prvi festivalski dan, četrtek, bo zaznamoval koncert, na katerem bodo med drugimi nastopili Davor Radolfi, Vlatko Stefanovski in skupina Terrafolk. V soboto, 25. avgusta, bodo pripravili delavnice za otroke, kjer bo sodelovala tudi skupina Čuki. Fantje bodo zvečer nastopili še na glavnem odru. Pridružili se jim bodo še drugi glasbeniki: Tanja Žagar, Goran Bare in njegova zasedba Majke, skupina Frajle, Fake Orkestra in Dejan Vunjak z bandom. V nedeljo bodo na glavnem odru nastopili Gadi.

Prireditev bo spremljal festival vin na dvorišču brežiškega gradu, v etno vasi pa se bodo predstavili rokodelci. Letos na treh festivalskih dnevih pričakujejo več kot 15.000 obiskovalcev.

V sklopu festivala do nedelje poteka tudi mednarodna harmonikarska delavnica, ki jo vodijo priznani glasbeni mojstri. Namen delavnice je vzpostaviti največji harmonikarski orkester jugovzhodne Evrope, imenovan Panonika harmonika.

Deli s prijatelji