NA KOŽO

Hans Dubois

Objavljeno 28. november 2014 23.20 | Posodobljeno 28. november 2014 23.21 | Piše: Bojan Budja

Za Slovenko zmagovita kombinacija je moški z osebno izkaznico Hans Dubois.

Bojan Budja.

Še dve desetletji in nekaj drobiža nazaj bi to soboto zaznamoval dan republike. In ker bi padel na vikend, bi spominu na Tita in v Jajcu spočeto Jugoslavijo pripadajoče dela proste dni velikodušno prenesli na ponedeljek, nemara še na torek. Ter uživali v vsakoletnih mini počitnicah. A socializem je pogorel, že nekaj časa nam kruh reže kapitalizem. Premnogi bi v prejšnji stavek vtaknili tudi besedico žal. Že vedo, zakaj.

Tako pa se danes veselimo pojutrišnjega ponedeljka le zato, ker bo prvi decembrski dan. Ker naznanja najbolj veseli, tudi najbolj nori mesec v letu. Domoljubno mu pravimo gruden. Znan je po človeški razvadi, da je treba v teh dneh čim več pokupiti in si narediti zalog hrane ter pijače za vsaj tri vojne. Vmes pa še koga obdarovati. Kajpak s pomočjo treh decembrskih dobrotnikov po imenih Miklavž, Božiček in dedek Mraz. A pozor! V rokah držim včeraj objavljeno študijo, ki kaže, da vsak četrti Evropejec obžaluje podarjeno darilo. Ker da ni bilo izbrano dovolj domiselno, skoraj vsak drugi pa je nad dobljenim darilom razočaran. Kaj torej podariti? In kako?

Dokazano najbolj nedomiselno in nepozorno darilo je – tako raziskava – denar. Evri. Pa zatem še vsakovrstni gospodinjski aparati, posteljnina, izdelki za kopel in zlate ribice. Posebno slednje so nesporni zmagovalec nepozornosti za kar 52 odstotkov anketiranih. Izkustveno stavim, da je med njimi daleč največ blondink. Ki jim ribice dosledno poginjajo že po nekaj dneh; na škatli z ribjo hrano namreč piše: Hraniti na suhem!

Največji krivec nedomiselnosti in premajhne pozornosti je pomanjkanje časa. In prav moški živelj pod Alpami pretežno kupuje zadnji hip, podobno kot Belgijci in Poljaki. V nasprotju z našimi severnimi sosedi; kar 94 odstotkom Avstrijcem je namreč najpomembnejša značilnost darila njegova osebnost. Čutenje tistega, ki mu darilo namenjajo. V nasprotju s Francozi, ki jim je po francosko vseeno, kaj podarjajo in tudi kaj prejmejo. A le, če ne gre za ljubico ali za njihovo partnerico. Takrat se prelevijo v daleč najromantičnejše Evropejce. Dokazano!

Ne Janez, Jože, Francelj, Polde, za Slovenko zmagovita decembrska kombinacija bi bil moški z osebno izkaznico na ime Hans Dubois.  

Deli s prijatelji