ZAPOSTAVLJENI?

Han: SD ni in ne bo rezervno kolo v nobeni vladi

Objavljeno 19. december 2014 17.15 | Posodobljeno 19. december 2014 17.15 | Piše: STA, Mo. S.

Vodja poslanske skupine SD je razočaran nad ‘ideološkimi zakoni‘.

Matjaž Han.

LJUBLJANA – Vodja poslancev SD Matjaž Han je na današnji novinarski konferenci izpostavil pričakovanja do večjih vladnih projektov in obenem poudaril, da SD ni in ne bo rezervno kolo v nobeni vladi. Kot je pojasnil, se morajo namreč včasih preveč pogovarjati po že sprejetih odločitvah, namesto da bi se o rešitvah pogovarjali pred njihovo potrditvijo na vladi.

Ker je SD po Hanovih besedah stranka, ki ne želi »tako medijsko nastopati«, imajo včasih občutek, da so »četrto rezervno kolo«. Vodja poslancev SD je namreč danes izpostavil sprejemanje nekaterih pomembnih projektov vlade, zlasti s področja gospodarstva.

O somalijski deklici

Spomnil pa je tudi na predlog sprememb zakona o tujcih, ki so ga vložile stranke ZaAB, SD, Desus in ZL, urejanje te problematike pa je sprožil primer somalijske deklice. Obravnava zakona, ki ga v obstoječi obliki največja vladna stranka SMC ne podpira, je sicer predvidena v januarju ali februarju. A je Han poudaril, da tudi z zakonom deklica iz Somalije ne more v Slovenijo k svoji sestri, za kar si vsi prizadevajo. Tako je ministrstvo za notranje zadeve in uradnike še enkrat pozval k ukrepanju, ob čemer pričakuje, da bodo to zadevo rešili v prihodnjem tednu.

Motijo ga 'ideološki zakoni'

Han je razočaran nad nekaterimi – po njegovih besedah ideološkimi – zakoni, vloženimi v zadnjih dneh. »Ko je država pred zahtevnimi ekonomskimi vprašanji, nekateri raje čepijo v gnezdu ideologije in v imenu državotvornosti in domoljubja vnašajo nepotreben razkol v državo,« je dejal. Predlog zakona o grbu, zastavi in himni je po njegovem mnenju prednovoletno darilo SDS svojim članom, »vendar od tega ljudje ne bodo imeli nič«. Tudi predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki jo je vložil poslanec SMC Marjan Dolinšek, bo bo po Hanovem mnenju polje ideologije.

Vodja poslancev SD je sicer poudaril, da v SD podpore ne izključujejo vnaprej, še zlasti v primeru predloga zakona o pokopu, ki ga je pripravila stranka NSi. Ob tem je pojasnil, da so že dogovorjeni za srečanje, na katerem bo predsednica NSi Ljudmila Novak koaliciji predstavila zakon. A ob tem Han poudarja, da so za ta zakon potrebni širše soglasje, dostojanstven pogovor in čas. Ne pristajajo namreč na predloge 'vzemi ali pusti'.

Deli s prijatelji