ZAPRTJE

Han (SD): Je res treba dva dni pred zaprtjem menjati predsednika DZ?

Bo parlament že danes dobil novega predsednika?
Fotografija: Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD. 
Odpri galerijo
Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD. 

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han nasprotuje odločanju o predsedniku DZ dva dni pred zaprtjem države, saj da bi se moral v tem času tudi DZ spustiti v 'politični lockdown'. 

Preberite še: 

Po izstopu poslanca Igorja Zorčiča iz poslanske skupine SMC prejšnji teden je namreč koalicija vložila predlog za njegovo razrešitev z mesta predsednika DZ, o katerem bo DZ odločal popoldne. Za razrešitev je na tajnem glasovanju treba  46 glasov, če do nje pride, pa je še danes pričakovati predlog za izvolitev novega predsednika DZ, in sicer Jožefa Horvata (NSi).
 

Je res treba dva dni pred zaprtjem države menjati predsednika DZ?


Han ne ve, ali je treba res dva dni pred zaprtjem države in ob številnih nejasnostih menjati predsednika DZ, pri čemer ni jasne politične slike v DZ. Na vprašanje, ali ne bi ravno današnje glasovanje razčistilo politične slike, je odgovoril, da bi to lahko naredili na drugačen način, in sicer da bi se morale stranke jasno opredeliti, ali so stranke koalicije.

Preberite tudi: 
image_alt
Brutalno iskrena Janja Sluga


Po njegovi oceni se lahko zgodi, da bodo po današnjem glasovanju ostali brez predsednika DZ in ne izvolili novega. 


V Levici svarijo pred popolno podreditvijo DZ


Poslanci SD bodo po Hanovi napovedi prevzeli glasovnice in glasovali proti Zorčičevi razrešitvi. »Ker mora koalicija imeti večino, bo pač morala koalicija izvoliti gospoda Horvata in bom tudi tam proti,« pa je napovedal glede drugega glasovanja. Ob tem je dodal, da ima ključ do predčasnih volitev v rokah največja vladna stranka.

Po mnenju vodje poslanske skupine Levice Mateja T. Vatovca pa je menjava vodstva DZ povezana z vprašanjem, ali imamo v državi še delitev oblasti. Po njegovih besedah bi izvolitev predsednika DZ iz vrst tistih, ki so še ostali v koaliciji, pomenila popolno podreditev DZ in ga spremenila v glasovalni stroj, kar je po njegovem nesprejemljivo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije