PROTI STAVKI

GZS: Drugi lačni zato, da bi javni sektor obdržal plače

Objavljeno 17. april 2012 17.11 | Posodobljeno 17. april 2012 17.12 | Piše: Ma. F.

GZS poziva sindikate javnega sektorja k iskanju konsenza za izhod iz krize.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V Podjetniško trgovski zbornici (PTZ) pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so mnenja, da se v gospodarskem sektorju, še posebno med zaposlenimi v malih in srednjih podjetjih, strah pred izgubo zaposlitve in plače povečuje iz meseca v mesec. Problematično se jim zdi zniževanje povprečne plače, padanje dodane vrednosti v slovenskih podjetjih in vse nižji zneski davkov, ki jih podjetja plačujejo v proračun.

Odločno proti stavki javnega sektorja

»Zavedamo se pomena javnega sektorja. Kljub temu zaposleni v podjetjih ne moremo ostati lačni zgolj zato, da obveznosti in plače zaposlenih v javnem sektorju ostanejo nespremenjene,« so zapisali v sporočilu za javnost.

PTZ odločno nasprotuje napovedani stavki zaposlenih v javnem sektorju, saj meni, da vlada s stavko ne bo v ničemer prikrajšana – kakor tudi sindikalni predstavniki. »Zato so brez predsodkov napovedali stavko proti gospodarstvu in zaposlenim v gospodarstvu. Proti tistim, ki posredno zagotavljajo sredstva za plače zaposlenih v javnem sektorju,« so še zapisali.

Zaposlene v javnem sektorju pozivajo k premisleku

V zbornici pozivajo vse zaposlene v javnem sektorju, naj pred odločitvijo o lastni udeležbi pri stavki premislijo o zaposlitvah in plačah svojih partnerjev, prijateljev in sosedov, ki delajo v gospodarstvu, in naj se odločijo za »družno reševanje zaposlitev in plač v Sloveniji«.

GZS poziva sindikate, naj prevzamejo delež bremena ukrepov

Po mnenju GZS je država v razvojnem krču, gospodarska rast pa je vprašljiva oziroma na zbornici napovedujejo celo zmanjšanje BDP. »Ob veliki brezposelnosti ni novih delovnih mest, ni napovedanih novih investicij, ogromno podjetij je pred stečajem, premalo je vlaganj v razvoj, varčujemo na vseh področjih,« je GZS zapisala v sporočilu za javnost.

Na zbornici še menijo, da so za nov gospodarski razvoj potrebna odpovedovanja in premišljeno upravljanje razpoložljivih virov. »Napovedana stavka javnega sektorja je legitimna odločitev sindikatov, vendar je v danih težkih gospodarskih razmerah ne podpiramo, zato gospodarstveniki pozivamo sindikate, da solidarno prevzamejo delež bremena ukrepov pri izhodu iz krize in da sodelujejo pri iskanju konsenza,« so še zapisali.

Deli s prijatelji