BEGUNSKI VAL

Györkös Žnidarjeva: Schengen bomo varovali do konca

Objavljeno 20. september 2015 16.17 | Posodobljeno 20. september 2015 16.22 | Piše: A. L.

V Slovenijo je prišlo 2500 migrantov, sedem jih je zaprosilo za azil.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

LJUBLJANA – »Slovenija je pod izjemnim migracijskim pritiskom,« je na današnji tiskovni konferenci izjavila ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Ugotavlja, da je stanje za zdaj pod nadzorom. Veseli jo, da Slovenija postopa v skladu z nacionalno in evropsko zakonodajo. »Dosledno jo bomo upoštevali,« je dodala Györkös Žnidarjeva, »in sicer dokler bo to mogoče.«

»Ponosni smo lahko na policijo«

Kot pravi, je Slovenija je pokazala, da kot prva članica EU na zunanji meji spoštuje pravila: »EU smo pokazali, da naša policija zna braniti schengensko mejo in bo to počela, dokler bo to mogoče.« Ministrica se je zahvalila policiji in dodala, da smo lahko vsi ponosni nanjo.

V torek novi sestanek

Na zadnjem sestanku EU ni bilo preboja glede begunske tematike, bo pa naslednji sestanek že v torek. Po mnenju ministrice se še ne pričakuje ukrepov.

Sicer pa je ministrica poudarila, da bo »Slovenija schengen varovala do konca«. O konkretnih stroških ni mogla govoriti, saj še izračunavajo.

O lačnih policistih

»Novice, ki so se pojavljale v medijih, niso izraz stanja na terenu,« je dejala o lačnih policistih in pri tem obsodila delovanje sindikatov. »Za naše policiste na terenu je poskrbljeno,« je zatrdila.

Nepredvidljive razmere

Avstrijci so dejali, da bodo vračali begunce v Slovenijo. Ministrica se je na to odzvala z besedami: »Glede vračanja beguncev je situacija nepredvidljiva, ker sploh ne vemo, koliko bo teh oseb.« Sicer pa je v stalnem stiku s severnimi sosedi.

Do danes smo v Sloveniji sprejeli do 2500 migrantov. Od teh jih je samo sedem zaprosilo za azil, se pa ta podatek spreminja, je pojasnila ministrica.

Deli s prijatelji