UKREP

Gursova evidenca brez imen s petkrat manjšim obiskom

Objavljeno 10. januar 2012 16.32 | Posodobljeno 10. januar 2012 16.32 | Piše: A. L.

Po posredovanju informacijske pooblaščenke je Gurs umaknil imena in ostal brez vpogledov.

Generalni direktor Gursa Aleš Seliškar

LJUBLJANA – Geodetska uprava RS je v soboto, 7. januarja, onemogočila javni dostop do imen, priimkov, naslovov in podatkov o letu rojstva vseh fizičnih oseb pri vseh nepremičninah, do katerih je mogoče dostopati z uporabo iskalnika »javni vpogled«. Funkcionalno se aplikacija za uporabnike ni spremenila, tudi dostop do aplikacije in način iskanja sta ostala enaka.

Spletna aplikacija »javni vpogled v podatke o nepremičninah« omogoča vpogled v podatke o eni nepremičnini iz evidenc: kataster stavb, zemljiški kataster, register nepremičnin in register prostorskih enot. Dostop do podatkov je mogoč le prek številke parcele, številke stavbe, številke dela stavbe ali naslova stavbe. Dostop prek podatkov o lastniku ni mogoč.

Prek zemljiške knjige do istih podatkov

Uporabniki lahko do istih podatkov, kot so bili do izdaje začasne odločbe informacijskega pooblaščenca dostopni v »Javnem vpogledu v podatke o nepremičninah«, dostopajo z javnim vpogledom v podatke zemljiške knjige, ki je dostopen na portalu e-sodstvo na spletni strani https://evlozisce.sodisce.si/esodstvo/index.html. Do podatkov o lastnikih dostopajo z identifikacijsko številko parcele, stavbe ali dela stavbe, ki jo pridobijo z »Javnim vpogledom v podatke o nepremičninah«, razlagajo na geodetski upravi.

Statistika

Do vključno 9. januarja 2012 do 24h so si uporabniki ogledali 1.558.670 podatkov o nepremičninah. Dejansko število nepremičnin, v katere je bilo vpogledano, je bistveno manjše. Vsi lastniki, ki so spremenili podatke, so ponovno vpogledali, ali so podatki spremenjeni. V nekatere nepremičnine je bilo iz različnih razlogov vpogledano večkrat. V okviru 1.558.670 vpogledov v podatke o nepremičninah je bilo opravljenih 32 milijonov dostopov do zemljiškega katastra, katastra stavb, registra nepremičnin, registra prostorskih enot.

Deli s prijatelji