KONEC PANIKE

Gurs ukinja brezplačno številko in delo ob sobotah

Objavljeno 02. april 2014 15.53 | Posodobljeno 02. april 2014 15.53 | Piše: K. K.

Ustavno sodišče je spremenilo potek dela na geodetski upravi.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Iz Geodetske uprave RS (Gurs) sporočajo, da po padcu nepremičninskega zakona ukinjajo brezplačno telefonsko številko in sistem naročanja ter delo ob sobotah. Vse že naročene stranke bodo še sprejeli. Geodetska uprava je prenehala vse dejavnosti za izračun davka, poziva pa lastnike nepremičnin, da podatke o nepremičninah uredijo, saj se podatki in vrednost nepremičnin še vedno uporabljajo tudi za druge namene.

Vse lastnike, ki imajo neskladje v podatkih, pozivajo, da podatke uredijo v času uradnih ur v območnih geodetskih upravah in pisarnah. Geodetske evidence se urejajo stalno in ne samo do 30. aprila, ki je bil kot časovni presek določen v zakonu o davku na nepremičnine.

Katere podatke je potrebno urediti?

Če podatki o nepremičninah niso ustrezni, jih je treba urediti. Lastniki nepremičnin naj bodo pozorni na pravilnost naslednjih podatkov:

• za izračun vrednosti nepremičnin so ključni podatki:
– lokacija nepremičnine,
– dejanska raba dela stavbe,
– površina,
– leto izgradnje in obnov;

• za pravilno uporabo podatkov o nepremičninah so najpomembnejši podatki:
– o lastništvu,
  o naslovu stavbe (hišni številki),
– o številki stanovanja. 

Geodetska uprava bo vpoglede v podatke o nepremičninah in izpis zbirnih podatkov o nepremičninah uredila skladno z odločitvijo ustavnega sodišča. Spremembe podatkov bodo vidne v vpogledih v podatke o nepremičninah naslednji dan po spremembi podatkov. 

Deli s prijatelji