NESREČA

Gugal se je kot Tarzan in trdo treščil na tla

Objavljeno 09. julij 2016 20.22 | Posodobljeno 09. julij 2016 20.37 | Piše: Špela Ankele

Pod težo Američana popustila načeta gugalnica, pomagali so mu gasilci.

Američanovo življenje bi se lahko zaradi nespametne odločitve končalo v jezeru Črnava. Foto Špela Ankele

PREDDVOR – Le kateri v teh vročih dneh obljudeni breg slovenskega jezera ali reke ne premore izdelkov domačih mojstrov, namenjenih pogumnim skakalcem v vodo? Iz desk zbite skakalnice, strme drevesne stopničke in v višino segajoče gugalnice so postavljene tudi ob nabrežja preddvorskega jezera Črnava. Te naprave, ki so jih domačini izdelali že pred časom, so po navadi namenjene lokalnim otročajem, zato zlahka prenesejo nekaj deset kilogramov teže. A očitno je bila ena od teh preddvorskih gugalnic to poletje že precej načeta, zato je popustila pod težo odraslega človeka.

»Ko smo videli, da se je zgodila nesreča, smo poklicali 112. Te gugalnice so nevarne, zato svojih otrok nikdar ne bi pustila, da tule skačejo v vodo. Res ne vem, kaj si je ta gospod mislil. Upam, da se dobro zaveda, da bi se zaradi enega nespametnega trenutka njegovo življenje lahko obrnilo na glavo. Neverjetno srečo ima, da se ni huje poškodoval,« je včeraj dopoldne komentirala domačinka, ko je s terase Hotela Bor pogledovala proti zaraščenemu bregu jezera Črnava.

Tam, ob strmem in z drevesi poraščenem nabrežju, je lokalna mularija že kdo ve kdaj začela graditi naprave za adrenalinske skoke v vodo. Tudi včeraj sta se na manjši od obeh gugalnic v jezero pogumno spuščali dekleti. Večja, iz jeklenice narejena gugalnica, ki jo je ljudski glas baje imenoval kar Tarzan, pa je včeraj dopoldne strgana ležala na tleh.

Po naših zanesljivih, a neuradnih podatkih se je 41-letni Američan, ki je Preddvor menda obiskal zaradi seminarja joge, v četrtek popoldne oprijel te jeklene gugalnice. A jeklenica je pod njegovo težo popustila. Namesto v vodo je možakar menda padel na tla in se po strmem bregu podrsal v jezero. Na kopno ni mogel, saj ga je bolelo v spodnjem delu hrbtenice. Po dosegljivih podatkih si k sreči ni ničesar zlomil, se je pa menda močno udaril v zadnjo plat.

Ni mogel sam iz vode

Po klicu na pomoč je dežurni na centru za obveščanje aktiviral ekipo nujne medicinske pomoči, ki je iz Kranja krenila v deset kilometrov oddaljen Preddvor. Da bi pomoč do ponesrečenega prispela čim prej, so se na teren odpravili še preddvorski gasilci, ki imajo opravljen tečaj za prve posredovalce. Vodja intervencije Primož Lipar, podpoveljnik PGD Preddvor, je povedal: »Prek centra za obveščanje so nas obvestili, da se je pri jezeru Črnava poškodoval moški. Prva informacija je bila, da se je nesreča zgodila med skokom v vodo.«

Kot pove vodja intervencije, so se na teren podali štirje prostovoljni gasilci iz Preddvora, ki so vključeni v mrežo prvih posredovalcev: »Poškodovanega, ki ni mogel sam priti iz vode, saj je čutil bolečine v hrbtenici, smo spravili na suho. Tam smo ga skupaj z ekipo nujne medicinske pomoči, ki je medtem že prišla iz kranjskega zdravstvenega doma, imobilizirali in prenesli do reševalnega vozila.« Z njim so tujega gosta, s katerim je zbrana reševalna ekipa komunicirala v angleščini, odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Kot je še dejal podpoveljnik preddvorskih gasilcev, je v njihovem društvu trenutno 15 članov, ki imajo opravljen tečaj za prve posredovalce. »Od lani, ko smo se vključili v sistem prvih posredovalcev, smo pomagali trem ljudem,« je pojasnil Lipar.

Javnosti še precej neznan sistem prvih posredovalcev se v zadnjem obdobju širi tudi po Gorenjskem, kjer je v mrežo vključenih več kot sto prostovoljcev. Po večini so to člani gasilskih društev in gorskih reševalnih postaj. »Z vzpostavitvijo tega sistema, ki ga od lani predpisuje tudi Pravilnik o službi NMP, poskušamo doseči, da dobijo ljudje, ki so nenadoma življenjsko ogroženi (srčni zastoj, dušenje zaradi tujka v zgornjih dihalih, huda zunanja krvavitev...), ustrezno pomoč že pred prihodom naše ekipe nujne medicinske pomoči,« je že pred časom povedal Mitja Mohor, dolgoletni urgentni zdravnik in vodja kranjske nujne medicinske pomoči, kjer skrbijo za obnavljanje licenc in usposabljanje tistih prvih posredovalcev, ki prihajajo iz okolice Kranja. 

Deli s prijatelji