NA KOŽO

Grška sončarica 
tudi v Pentagonu

Objavljeno 03. julij 2015 00.20 | Posodobljeno 03. julij 2015 00.21 | Piše: Jadran Vatovec

V Grčiji se pripravljajo na referendum, v ZDA pa spet celo na spopad z Rusijo?

Se le zaradi naraščajočih (vse višjih) poletnih temperatur v zadnjih dnevih dogaja (pripravlja) marsikaj, kar pritrjuje domnevi, da lahko »sončarica« v hipu zmanjša razsodnost ljudi na visokih položajih?

Grški premier, neuravnovešeno pustolovski Aleksis Cipras, je predvčerajšnjim »v težko pričakovanem nagovoru vsem državljanom« vztrajal, da je treba izvesti nedeljski referendum o predlogu besedila varčevalnega in reformnega programa, k uresničevanju katerega bi se morala v zameno za dodatne milijarde evrov pomoči vnaprej zavezati njegova vlada. Kako vztrajal? Mar ni o tem, da referendum bo, odločal in odločil grški parlament? Je grški premier vlade, ki si je doslej zgolj domišljal, da je lahko nad Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom in Evropsko centralno banko, po novem že kar nad grškim parlamentom? Skratka, Cipras je grške državljane pozval, naj na referendumskem glasovalnem listku obkrožijo »Ne«, kar pa, kot je še v isti sapi pojasnil, naj ne bi pomenilo, da so se Grki že naveličali evra in evrskega območja ter izkoriščevalskih posojilodajalcev, marveč samo, da zares podpirajo njegovo vlado in njena prizadevanja. Kaj? Četudi sta dva dela tako imenovane trojke (Evropska komisija in Evropska centralna banka) predlog varčevalnega in reformnega programa, do katerega se bodo na referendumu opredeljevali Grki, medtem že umaknila? Točno tako, referendumizirani predlog sploh ni več aktualen. Narobe svet, vsi mi v njem pa še najbolj podobni Alici v čudežni deželi s Ciprasom kot Norim klobučarjem in Jean-Claudom Junckerjem kot mačko Režalko, ki je le navidezno bolj dobrodušna od prvega.

Pentagon pa je na drugi strani luže medtem dobrodušno objavil novo vojaško strategija ZDA. Pričakovano, saj to stori vsaka štiri leta. A kaj piše v njej? Da narašča nevarnost spopada ZDA z neko drugo veliko silo! Predvsem Rusija po mnenju Pentagona postaja vse bolj agresivna in celo že ogroža nacionalne interese ZDA. Pa ne že spet? O, ne, niso nevarni samo tisti, ki jih ZDA prištevajo med nevarne sile, enako ali še bolj nevarni so tudi nori avtorji varčevalnih programov, nori predlagatelji norih referendumov in vsi nori pisci vojaških strategij.

Deli s prijatelji