BREZ SKRBI

Grožnje nadzornici 
nikogar ne skrbijo

Objavljeno 01. julij 2016 12.07 | Posodobljeno 01. julij 2016 12.07 | Piše: Jadran Vatovec

Žnidaršič Kranjčevi naj bi zaradi drugega tira grozili celo s smrtjo. Le kako lahko neki politik ve, da ji doslej menda še nihče ni grozil.

Dr. Alenka Žnidaršič Kranjc je med redkimi nadzornicami in nadzorniki, ki si upajo na glas spregovoriti o pritiskih in grožnjah. Foto: Tomi Lombar.

LJUBLJANA, KOPER – Kar je v teh dneh povedala prva nadzornica Luke Koper dr. Alenka Žnidaršič Kranjc v Odmevih, informativni oddaji TV Slovenija, bi bilo še kako skrb vzbujajoče v vsaki kolikor toliko demokratični in pravni državi na svetu. Rekla je: »Dobila sem klic ministra dr. Petra Gašperšiča v povezavi s tem, da moram zamenjati predsednika uprave Luke Koper, gospoda Dragomirja Matića.« Ups! Tistega Matića, ja, ki ga je premier dr. Miro Cerar med nedavnim obiskom v koprskem pristanišču na vse pretege hvalil in javno podprl.

Drugi tir ni varen

Imate prav, še precej bolj skrb vzbujajoč je drugi stavek, ki ga je prav tako jasno in glasno ter javno izrekla v omenjeni oddaji: »Jasno so mi povedali, da (zato, ker je zavzeto iskala možnosti financiranja gradnje drugega tira, op. J. V.) nimam več kaj delati v Sloveniji, in drugič, da moram skrbeti za... da je ogroženo moje življenje.« 
Dr. Alenka Žnidaršič Kranjc je, kot je znano, hkrati (na)povedala, da bo s 1. julijem prav gotovo zapustila nadzorni svet Luke Koper. Spomnimo se, zelo jasno je povedala, da ima država kot lastnica (prek paravladnega SDH) kadar koli pravico zamenjati člane nadzornih svetov državnih podjetij, da pa jo seveda skrbi, da namerava SDH po zamenjavi članov nadzornega sveta spreminjati tudi strategijo Luke Koper, čeprav je ta več kot ustrezna, Luka Koper pa je v tem hipu v evropskem smislu celo nadpovprečno dobičkonosna. V SDH so priznali, da so se odločili za zamenjavo članov nadzornega sveta, vendar pravijo, da to želijo storiti le zato, ker so nezadovoljni s strategijo razvoja pristanišča do leta 2020 oziroma, dolgoročneje, do leta 2030, ki naj bi bila menda premalo ambiciozno zastavljena.

Še o nečem je pred svojo zamenjavo spregovorila prva nadzornica: o tem, kako je predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marko Jazbec od nje zahteval, naj poskrbi, da bo Luka Koper prodala svoj delež v podjetju Vinakoper oziroma, še drugače rečeno, da Luka Koper za delež, ki ga (v Adriafinu, ki je večinski lastnik družbe Vinakoper) prodaja Istrabenz, nikakor ne sme uporabiti svoje predkupne pravice.

Že Ličen je ponujal dokaze

Drži, tudi nekdanji predsednik nadzornega sveta Darsa mag. Robert Ličen je že (lani) javno opozarjal, da je Cerarjev minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič že dvakrat od njega zahteval, naj zamenja predsednika uprave Darsa mag. Matjaža Kneza. Za Slovenske novice je, na primer, 30. avgusta lani izjavil: »Pač nisem pripravljen delati mimo zakona. Tako sem si takrat, ko so me nekateri začeli prijateljsko opozarjati, da bo minister zagotovo zahteval mojo zamenjavo, če prej ne obljubim, da bom v kratkem začel postopek zamenjave predsednika uprave Darsa mag. Kneza, zgolj rekel, da se jaz pač takšnih igric ne grem.« Čeprav je mag. Ličen ponujal celo dokaze (večkrat je javno poudaril, da lahko kadar koli dokaže Gašperšičevo početje), to ni zanimalo nikogar: ne nikogar iz vladne koalicije, ki obvladuje tudi državni zbor, ne policije, še najmanj premierja dr. Mira Cerarja. So pa zato z blagoslovom izvršilne veje oblasti kmalu (najprej) zamenjali mag. Lična, potem pa tudi še mag. Kneza.


Pa mislite, da je policija, da so kriminalisti že stopili v stik z dozdajšnjo prvo nadzornico Luke Koper in po pogovoru z njo začeli preverjati oziroma zbirati podatke o grožnjah ter preverjati tistega ali tiste, ki ji je ali ki so ji grozili celo s smrtjo? Če to res mislite, se žal motite. V slovenski »pravni« državi danes noben organ ne preverja takšnih groženj, kaj šele jih želi preiskovati. Mogoče pa so hoteli kriminalisti že zavihati rokave, a so si premislili, ker je minister Gašperšič zagotovil, da Žnidaršič Kranjčevi ni grozil in tega ona niti ne more dokazati, da pa bi rad (iz)vedel, kdo naj bi ji, če ji je kdo. Ali pa je policija presodila, da za slovensko »pravno« državo povsem zadostuje že to, da je Štefanečeva Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) obljubila, da bo »na svojo pobudo uvedla preiskavo glede suma nezakonitega vplivanja na predsednico nadzornega sveta Luke Koper«. Mimogrede, minister za infrastrukturo se je predvčerajšnjim odzval tudi na to odločitev KPK: poudaril je, da trditve Žnidaršič Kranjčeve ne držijo, da pa je s KPK pripravljen takoj sodelovati. Zato, da bi se zadeva čim prej razjasnila. In da bi potem komisija ustavila nepotreben postopek? Kako in od kod (od koga le) lahko minister izve, ali je prvi nadzornici Luke Koper kdo grozil ali da ji nihče ni?

Če bi bili sarkastični, bi se retorično vprašali, kdo je tisti, ki najlaže (iz)ve, kdaj članom nadzornega sveta nekega državnega podjetja grozijo. No, ja, to bi lahko vedel zlasti tisti, ki pač ve, da ni še nikomur naročil, naj začne ustrahovati nekega člana nekega nadzornega sveta. Ali ki se je pogovarjal s tistimi, ki so mu lahko zagotovili, da ji pravzaprav niso grozili, saj so ji »grozili« le v šali in nikoli s smrtjo.

V vsakem od morebitnih hipotetičnih primerov pa je škandalozno, da policija ni nemudoma začela preiskovati, ali je kdo iz izvršilne veje oblasti ali v imenu te (in celo s smrtjo!) grozil predsednici nadzornega sveta družbe, katere nadzorno funkcijo po teži (pomembnosti) poznavalci primerjajo kar s ključnimi ministrskimi položaji.

Deli s prijatelji