KOT IZ ŠKAFA

Grozen vikend: za dežjem še poplave

Objavljeno 22. maj 2015 17.02 | Posodobljeno 22. maj 2015 17.07 | Piše: D. P.

Vremenska fronta se zadržuje nad našimi kraji, z vzhodnikom k nam priteka precej vlažen in dokaj hladen zrak.

Konec tedna bo moker.

LJUBLJANA – Pred nam je deževen vikend, najhuje pa se piše jugovzhodni Sloveniji in Štajerski, kjer bo padlo največ dežja. Danes in jutri se bo tudi drastično ohladilo.

Le šest stopinj in 60 litrov dežja

Popoldne bo oblačno, občasno bo deževalo. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, še pred nekaj dnevi je bilo slabih 30. Ponoči se bodo padavine predvsem v južni, osrednji in vzhodni Sloveniji okrepile in jutri čez dan oslabele. Ponekod bo še pihal severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem do 14, najvišje dnevne do 11 do 16 stopinj Celzija.

Zakaj tako vreme, pojasnjuje pogled na vremensko sliko. Nad severnim Sredozemljem vztraja ciklonsko območje. Vremenska fronta se zadržuje nad našimi kraji, z vzhodnikom k nam priteka precej vlažen in dokaj hladen zrak. Deževne gmote pa so k nam prišle s severa, je dejal dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh.

image

:: Več o vremenu na posebnem vremenskem portalu

Nestabilno se bo nadaljevalo

»V soboto bo čez dan intenziteta padavin upadla, v nedeljo bodo mogoče posamezne plohe, nekaj sonca bo le na Primorskem,« pravi Velkavrh, ki podobne nestabilne vremenske razmere napoveduje tudi za prihodnji teden. V uteho nam je lahko le dejstvo, da se bo otoplilo do 20 stopinj.

Kakšno pa je vreme pri vas? Pošljite nam fotografijo ali informacijo prek spodnjega obrazca.

Agencija Republike Slovenije za okolje je izdala vremenski opozorili.

Mogoče poplave

V noči s petka na soboto bo v južni in vzhodni Sloveniji padlo okoli 60 litrov dežja na kvadratni meter, zato pričakujemo močnejši porast vodotokov na tem območju. Najmočnejše padavine in nalive pričakujemo v noči s petka, 22. 5., na soboto, 23. 5.

V noči na soboto in v soboto dopoldne pričakujemo ob intenzivnih nalivih hiter porast manjših vodotokov in hudournikov v južni in vzhodni Sloveniji. Možna so razlivanja hudournikov in manjših vodotokov predvsem v jugovzhodni Sloveniji na območju Gorjancev ter na območju Slovenskih goric, Pohorja, Kozjaka in Haloz. V soboto čez dan pričakujemo močnejši porast rek na teh območjih. Poplavijo lahko Krka s pritoki, reke v Beli krajini, Posotelju, na Koroškem in v Podravju. Mogoči so tudi močnejši porasti rek z manjšimi razlivanji v osrednji Sloveniji in Prekmurju.

Močan veter

V petek bo pihal tudi okrepljen severovzhodni veter (v višjih legah in v vzhodni Sloveniji do okoli 70 km/h), na Primorskem pa bodo sunki burje lahko na izpostavljenih mestih dosegali hitrost okoli 90 km/h.

 

Deli s prijatelji