V ENI OBČINI

Groza! Neurje povzročilo za vsaj devet milijonov škode

Objavljeno 12. julij 2017 16.19 | Posodobljeno 12. julij 2017 16.21 | Piše: STA, P. Pa.

Ocenjujejo, da bo treba popraviti kar 120 kilometrov cest.

Na Ptuju ... Foto: bralka Ines

SLOVENSKA BISTRICA – Petkovo neurje s točo je v občini Slovenska Bistrica povzročilo za najmanj devet milijonov evrov škode, od tega za kar osem milijonov evrov na kmetijskih površinah. Kot je povedal direktor občinske uprave Branko Žnidar, lahko občani, ki so utrpeli škodo, to še vedno prijavijo v sprejemni pisarni občine.

Žnidar je dodal, da komunalno podjetje in krajevne skupnosti prek svojih izvajalcev v teh dneh aktivno odpravljajo posledice neurja, predvsem na cestni infrastrukturi. Škoda na cestni in ostali infrastrukturi je za zdaj ocenjena na okoli pol milijona evrov, skoraj toliko je škode tudi na stanovanjskih in poslovnih objektih.

Trajalo je 40 minut

V petek popoldne se je nad Slovensko Bistrico razbesnelo neurje z močnim nalivom, vetrom in s točo, ki je trajalo kar 40 minut. Največ škode je povzročilo v pasu od Šmartnega na Pohorju prek Tinja, Nove Gore, Ritoznoja, Kovače vasi in Slovenske Bistrice do Leskovca in Spodnje Polskave.

Najhuje je bilo prizadeto območje v naselju Tirgot, kjer se je na hudourniškem potoku zamašil jašek, zaradi česar je prišlo do izliva velike količine vode z muljem. Samo na tem območju je zalilo en poslovni objekt in okoli 15 stanovanjskih hiš.

Zalilo tudi osnovno šolo

Skupaj je na območju občine zalilo okoli 45 stanovanjskih objektov, prizadeta pa so bila tudi nekatera podjetja, med njimi Unidel, Kartonaža MSK, Kety Aluminium pa tudi Osnovna šola Pohorskega odreda. Ceste je poškodovalo predvsem na področju Pohorja, na občini pa ocenjujejo, da bo treba popraviti okoli 120 kilometrov cest.

Največ škode je bilo na kmetijskih površinah, na območju Pohorja naj bi bile popolnoma uničene. Poškodovano je vse, kar je na prostem, od vinogradov in sadovnjakov do različnih poljščin. Rastline so ponekod poškodovane tudi do 90-odstotno, najbolj buče, vrtnine in vinogradi pa tudi krompir, koruza in žito.

Deli s prijatelji