PREBAVNE TEŽAVE

Grosuplje: učenec ima salmonelo, šolska kuhinja zaprta

Objavljeno 04. oktober 2014 11.45 | Posodobljeno 04. oktober 2014 11.46 | Piše: Urška Splichal

Prebavne težave naj bi imelo več grosupeljskih učencev, okužba potrjena pri enem.

V jedilnici v petek ni bilo gneče, šolska kuhinja je zaprta. Foto: Marko Feist

GROSUPLJE – Učenci osnovne šole Brinje v Grosupljem naj bi včeraj za zajtrk jedli polnozrnati kruh s pašteto in čaj z limono, za kosilo pa naj bi jim pet zaposlenih v šolski kuhinji pripravilo joto z mesom ter slivove cmoke s kompotom za posladek. A je 548 učencev iz 24 oddelkov ostalo brez tega, saj je šolska kuhinja od četrtka zaprta: zaradi suma na salmonelo. V četrtek je zato tam potekal inšpekcijski nadzor, je vodstvo šole zapisalo na spletni strani: »Rezultati preiskav bodo znani šele čez nekaj dni, zato bo šolska kuhinja do takrat preventivno zaprta. Učencem bomo v prihodnjih dneh ponudili le malico ob 10. uri. Za druge obroke poskrbite starši sami. Prosimo za strpnost in razumevanje.« O okužbi je bil obveščen tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ); ali je bila za okužbo kriva hrana ali eden od zaposlenih v kuhinji – klicenosec, ki je nehote okužil hrano, ki jo je pripravljal otrokom –, še ugotavljajo.

Pri enem učencu je okužba s salmonelo potrjena, pri drugem pa obstaja sum, rezultatov preiskav, ki so jih opravili na infekcijski kliniki, sredi petkovega dopoldneva ravnateljica šole Irena Kogovšek še ni poznala. »Inšpekcija je vzela bris kuhinje in zaposlenih, rezultati preiskav naj bi bili znani v torek, do takrat bo kuhinja zaprta, je pa že dezinficirana. Kosila do takrat ne bo, poskrbeli smo za pakete s hrano za učence od prvega do petega razreda, za tiste iz višjih ne.« Obenem je zavrnila poročanja nekaterih medijev, da je od začetka pouka zbolevalo precej otrok, pojasnila je, da so pregledali statistiko za prejšnja šolska leta in večjih odstopanj ni: »Dva, trije otroci, kar je malo. Verjetno so bile krive trebušne viroze, otroci so se po nekaj dnevih odsotnosti že vrnili k pouku.« Zanikala je poročila, da naj bi učenec, ki ima potrjeno okužbo s salmonelo, izgubil zavest v šoli: »Sploh ga ni bilo v šolo, dan prej je bil na šolskem izletu.«

Slabost,
vročina, driska

Kateri so znaki okužbe s salmonelo? Bolezen se pojavi šest do 72 ur po zaužitju živila, onesnaženega s salmonelami. Živila, ki so najpogosteje izvor okužbe s salmonelo, so meso, jajca, mleko, voda... Izbruh bolezni se začne naglo, s slabostjo in bolečinami v trebuhu, povišano telesno temperaturo in drisko, blato pa ima lahko primešano sluz in kri. Običajno bolezen izzveni v tednu dni in pri večini bolnikov zadostuje nadomeščanje tekočine in elektrolitov. Salmonela povzroča lahke bolezni, ko bolnik nekajkrat odvaja kašasto blato, pa tudi težke krvave driske z dehidracijo. Po prenehanju driske bolniki povprečno izločajo salmonelo še od štiri do pet tednov, otroci lahko tudi do nekaj mesecev.

Okužbo s salmonelo z živili lahko preprečimo z doslednim izvajanjem osebne higiene, zlasti pravilnim umivanjem rok, temeljitim in sprotnim čiščenjem delovnih površin, pripomočkov, pribora in posode, živila, ki jih zaužijemo topla, pa morajo biti dovolj toplotno obdelana ter shranjena pri primernih temperaturah.

 

Deli s prijatelji