ODKRITO

Gros o Cerarju: On je navaden kmet na šahovnici

Objavljeno 13. februar 2015 21.00 | Posodobljeno 13. februar 2015 21.00 | Piše: P. Pa.

Spregovoril je o Spomenki Hribar, Francetu Bučarju, Marku Voljču, Rajku Pirnatu, Janezu Janši in Miru Cerarju.

Gros na sprejemu pri predsedniku države Borutu Pahorju ob 25. obletnici ustanovitve Demosove koalicije.

LJUBLJANA – Nekdanji kranjski župan Vitomir Gros in predsednik Liberalne stranke (LS) se je pred časom (znova) oglasil v javnosti in med drugim spregovoril o svojih nekdanjih političnih sopotnikih. Razkril je, da so bili glavni nasprotniki tega, da bi LS postal član Demosa, Spomenka Hribar in nekateri bivši komunisti. Trdi, da je prav ona potegnila za sabo somišljenike.

»Bučar ni disident«

V intervjuju za Reporter je dejal, da jo je Demosu vrinila nekdanja partija. O Rajku Pirnatu je dejal, da ni bil kakšen komunistični vrinjenec, ampak je bil vedno pošten človek in pravnik. »Če so mu nekateri zamerili kakšne izjave ob raznih dogodkih, mora to marsikdo pripisati sam sebi. Razna 'pametna' ravnanja nekaterih Demosovih ljudi pripeljejo do takih izjav in človek pač drugače ne more povedati.«

Gros je za Franceta Bučarja dejal, da ni bil nikoli disident, ampak se je obnašal tako, kot so se zmenili znotraj partije. »Nikoli se mu ni zgodilo nič hudega. Ko so ga odstavili, so ga za nagrado poslali na študij v ZDA. Prave disidente so v Rusiji poslali v Sibirijo, v Jugoslaviji so preprosto izginili, Bučar pa je šel v Ameriko.«

Grosu je Bučar očital, da »afne gunca«, ko je leta 1992 bančnika Marka Voljča v parlamentu pozdravil z bananami. Gros pravi, da je očitno sodil druge po sebi. »On je afne guncal na stara leta, ko se je hotel delati nekakšnega očeta naroda tako kot Janez Stanovnik.« Nadaljeval je, da so mu iz ZDA sporočili, da so v senatu gledali to epizodo in da so senatorji enotno menili, da je to prva demokratična poteza nekega parlamentarca v vzhodni Evropi.« Pravi, da je z bananami želel pokazati, da smo bananska republika »in da smo v krempljih komunistov, ki so nam hoteli vcepiti, da smo nevredni svoje države, a jim ni uspelo«.

Vodijo podjetja slabonamerno?

Spregovoril je tudi o privatizaciji. »Mogoče me bo kdo enačil s slovenskimi skrajnimi levičarji. Noben dober kmet ne prodaja dobrih krav, ampak samo tiste, ki so za k mesarju. Mi pa prodajamo najboljša podjetja. To pa zaradi tega, ker jih ne znajo voditi, namesto da bi jih vodili tisti, ki to znajo. Zato pa je treba zamenjati oblast. Komunisti ne morejo dobro voditi podjetij, ker tega ne znajo ali pa jih namerno slabo vodijo, da bi propadla.« Opozarja, kaj bo čez 50 let, ko nič več ne bo slovensko.

Spregovoril je tudi o Janši in dejal, da se pravosodne stvari, ki se mu dogajajo v zadnjem času, ne bi smele dogajati, pa se vseeno, ker pravosodje še vedno obvladujejo komunisti. »Že iz prejšnjega režima vemo, da sodnik ni mogel postati nekdo, ki ni bil komunist.« Pravi, da bi se lahko na njegovem primeru, kako se zoperstaviti komunizmu, ko je bil v kazenskem postopku zaradi propada Slovenske hranilnice in posojilnice Kranj, učili tudi Janševi odvetniki.

Tragedija za demokracijo

Na vprašanje, kako dolgo bo še zdržala vlada Mira Cerarja, odgovarja, da tako dolgo, kot se bo komunistom zdelo, da jim to koristi. »Ko bodo ugotovili, da je zanje primernejše, da vlado zamenjajo ali da razpišejo nove predčasne volitve, se bodo Cerarja znebili. To ni odvisno od njega. On je navaden kmet na šahovnici. Je nepomemben.«

Pravi, da je odhod SLS iz parlamenta prava tragedija za slovensko demokracijo, a je tudi posledica trenj med demokrati samimi. Pravi, da je problem desnih v tem, ker se vseskozi med seboj ponižujejo. »Če v Janševi stranki mislijo, da bodo dosegli 50 odstotkov in še enega poslanca, se varajo.« In dodaja, da to niti ne bi bilo pošteno, saj bi to vodilo v diktaturo, Janšo pa bi zamenjali s komunistom. Gros tudi pravi, da se bo moral začeti Janša drugače obnašati do svojih zaveznikov.


 

Deli s prijatelji