PRESENEČENJE

Grobar Jutranjke ostaja nekaznovan

Objavljeno 25. februar 2012 13.25 | Posodobljeno 25. februar 2012 13.27 | Piše: T. Po., STA

Vodstvo na račune drugih podjetji nakazovalo visoke zneske, a ostalo nezaknovano.

Nekoč tovarna otroških oblačil, zdaj propadajoča stavba.

NOVO MESTO – Okrožno sodišče v Novem mestu je v primeru odškodninske tožbe zoper nekdanjega direktorja sevniške Jutranjke Mihe Rabiča ter nadzornikov, Marjana Rabiča in Mirjane Šulek, tožbeni zahtevek zavrnilo. Stečajni upravitelj Jutranjke Tomaž Kos je nad odločitvijo sodišča presenečen in razmišlja o pritožbi na višje sodišče.

Kot je povedal Kos, je po šestih letih pravdanja v petek prejel odločitev sodišča, da je zavrnilo tožbo, s katero je v okviru stečajnega postopka Jutranjke od navedenih terjal 760.000 evrov. O tem, kako naprej, bo najprej premislil in, če se bo tako odločil, v roku 14 dni podal pritožbo na višje sodišče.

Na račune drugih podjetji nakazovali denar

Kot je pojasnil, je bila odškodninska tožba zoper direktorja in omenjena člana nadzornega sveta vložena zaradi njihovega ravnanja v postopku takratne prisilne poravnave, ko so na račune drugih podjetij v svoji lasti nakazovali večje zneske denarja.

Kos je zoper omenjeno trojico februarja 2006 vložil odškodninsko tožbo v imenu upnikov, s katero je skušal dokazati, da so sevniško tekstilno podjetje oškodovali za 2,65 milijona evrov, po ugotovitvi, da s celotnim zneskom na sodišču ne bo uspel, pa je tožbeni znesek kasneje zmanjšal.

Več izvedeniških mnenj

V zvezi z domnevno škodljivim ravnanjem Rabiča so sodišču predložili več izvedenskih mnenj, ki po njegovem nedvomno dokazujejo, da je šlo za nedovoljene posle in oškodovanje upnikov, sodišče pa je kljub temu odločilo drugače, kot je pričakoval.

Potrdil je še, da so doslej s prodajo premoženja v Jutranjki z dobrimi 250.000 evri poplačali več kot 100 delavcev in z zneskom dobrih 560.000 evrov ločitvene upnike. Dolg do navadnih upnikov – s tem, da Kos dvomi, da ga bodo lahko poravnali – znaša 2,3 milijona evrov, na svoj denar pa še čakajo nekdanji delavci Jutranjke, ki od podjetja terjajo dober milijon evrov.

Deli s prijatelji