KRIZA

Grkom ultimat, o evrski pomoči prihodnji teden

Objavljeno 10. februar 2012 09.05 | Posodobljeno 10. februar 2012 08.44 | Piše: D. P., STA

Dogovor o tem je nujen, da se bo država izognila bankrotu.

Bodo šli Grke zopet na ulico?

BRUSELJ – Finančni ministri držav v območju evra bodo odločitev o drugi pomoči Grčiji sprejeli v sredo, če bo država do takrat izpolnila tri pogoje, je po koncu zasedanja evrske skupine povedal njen šef Jean-Claude Juncker.

Varčevanje in dogovor strank

Prvi pogoj je, da mora grški parlament v nedeljo potrditi dogovor mednarodnih posojilodajalcev in grške vlade o dodatnih varčevalnih in reformnih ukrepih v okviru drugega programa pomoči državi. Drugi pogoj je, da Grčija privarčuje še 325 milijonov evrov, da bo dosegla dogovorjeni cilj glede zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja za letos.

Poleg tega zahteva območje evra »trdna politična zagotovila« grških vladajočih strank, da bodo uresničevale zaveze. Po nekaterih navedbah bodo morala biti ta zagotovila pisna. »Ti trije elementi so potrebni, da bomo lahko sprejeli odločitve,« je dejal Juncker in dodal, da je s tem ciljem za sredo sklical še eno srečanje finančnih ministrov držav v območju evra.

Odloča grška konservativna stranka

Grški finančni minister Evangelos Venizelos pa je po koncu zasedanja povedal, da je obstanek Grčije v območju evra odvisen od konservativne koalicijske stranke pod vodstvom Antonisa Samarasa. Evrska skupina je po njegovih besedah odločitev o Grčiji preložila, ker so številne države menile, da v novem varčevalnem programu obstajajo luknje, in zaradi Samarasa, ki še ni potrdil podpore programu.

Grki v pričakovanju 20. marca

Drugi program pomoči za Grčijo predvideva 130 milijard evrov javnih sredstev in prispevek zasebnih upnikov, ki naj bi državi odpisali za okoli 100 milijard evrov dolga. Dogovor o tem je nujen, da se bo lahko Grčija izognila bankrotu. Ključen datum je 20. marec, ko ji zapade v plačilo 14,5 milijarde evrov dolga.

Deli s prijatelji