ODŠKODNINA

Grimsova žena: Kot družina ne moremo več v javnost

Objavljeno 08. julij 2013 15.23 | Posodobljeno 08. julij 2013 15.23 | Piše: T. L.

Poslanec SDS Branko Grims zaradi primerjave z nacističnim zločincem zahteva 40.000 evrov, njegova žena pa 80.000 odškodnine.

Branko Grims.

LJUBLJANA – Zaradi objave fotografije družine poslanca SDS Branka Grimsa poleg družine Josefa Göbbelsa v tedniku Mladina marca 2011 poslanec zahteva 40.000 evrov, njegova žena pa 80.000 odškodnine, poroča Delo.

Kazenska ovadba zavrnjena, Grimsovi v odškodninsko tožbo

Potem ko je ljubljansko okrožno sodišče zavrnilo kazensko ovadbo, ki jo je Grims vložil zoper Mladino, odgovornega urednika Grego Repovža, Roberta Botterija, Janka Lorencija in Jureta Trampuša, Vlada Miheljaka in časopisno hišo Dnevnik ter v. d. tedanjega odgovornega urednika Zlatka Šetinca, se je poslanec odločil za vložitev odškodninske tožbe, s katero prek odvetniške pisarne Hribernik-Petrič zahteva 39.000 evrov, objavo opravičila in sodbe.

Primerjava z nacističnim zločincem, ki je umoril lastne otroke, je za Grimsa nedopusten poseg v osebnostne pravice, poslančevo utemeljitev navaja Delo. Grimsa namreč najbolj boli, da Mladina ni prizanesla njegovi družini in otrokom. Je pa ločeno tožbo vložila tudi Grimsova žena Martina Dragoš Grims, ki zahteva še enkrat tolikšno odškodnino kot njen mož.

Martina Dragoš Grims: Otroci so tarče zbadanja sošolcev

Kot je povedala zaslišana na sodišču, zaradi objave fotografij trpi vsa družina, predvsem otroci, ki so zaradi tega tarče zbadanja sošolcev. »Kot družina ne moremo več v javnost,« besede Martine Dragoš Grims na sodišču navaja Delo. Dejala je še, da jo otroci vprašujejo, ali bodo spet fotografirani v časopisu, in se upirajo odhodu, ker »jih bodo slikali«. Menda jih še posebej skeli fotografija z Brezij »s tistim nesramnim komentarjem«, zaradi katere so pogosto tarče neumestnih pripomb.

Visoka odškodnina kot opozorilo drugim medijem

Na vprašanje, zakaj meni, da je upravičena do tako visoke odškodnine, pravi, da želi zadoščenje za vso družino za vse žaljivke in da bi bila ta odškodnina opozorilo drugim medijem. »Če bi bila politična oseba, bi to vzela v zakup, tako pa nisem in je to drugače.« V člankih ali pripisu k fotografiji sicer ni omenjena z imenom, kljub temu pa po poročanju časnika pravi, da je »fotografija tista, ki me je razžalila, saj gre za primerjavo« z Magdo Göbbels, ženo nacističnega zločinca in Hitlerjevo občudovalko, ki je umorila svojih šest otrok.

Naj spomnimo: ljubljansko okrožno tožilstvo je zavrglo tudi kazensko ovadbo, ki jo je proti Mladini in Repovžu vložil urad informacijske pooblaščenke – ta je v objavi videl javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Mladina je v svoji satirični rubriki Mladinamit pod naslovom Ni vsak dr. G že dr. Göbbels objavila fotografijo Grimsa z ženo in tremi otroki pod fotografijo nekdanjega nacističnega ministra za propagando z ženo in tremi otroki. 

Deli s prijatelji