KRITIČNO

Grims nad Viranta: Sledili so mu po črednem nagonu

Objavljeno 18. februar 2013 16.00 | Posodobljeno 18. februar 2013 14.15 | Piše: P. J.

Poslanec vladne stranke SDS je od vsega začetka dvomil o iskrenosti prvaka DL.

Branko Grims

LJUBLJANA – Virant je za seboj potegnil plaz in s svojim ravnanjem povzročil, da je politična igra prerasla v vladno krizo, s čimer se je povečala tudi gospodarska kriza v Sloveniji, je med drugim dejal poslanec Branko Grims v intervjuju za Reporter.

Čredni nagon

Grims meni, da se Virant ni prenaglil in da je svoje poteze zase dobro preračunal. Morda mu je bilo tudi kaj obljubljeno glede na hitrost njegovega ravnanja. »Mislim pa, da so se prenaglili nekateri drugi, ki so potem njemu sledili brez treznega premisleka, kar po črednem nagonu.« Pravi, da je tragično to, da se ljudje ne zavedajo, da je vlada na čelu z SDS izjemno uspešna in da je v enem letu naredila zgodovinski pozitivni premik na področju javnih financ, zdaj pa da je nekdo to presekal zaradi političnih uspehov.

Poslanec je dejal, da je Virant postal predsednik DZ zato, ker je pri sebi ves čas preigraval različne možnosti, in da je bila iskrenost njegovega sodelovanja vedno pod vprašajem. »Velikokrat je prihajalo do razlik med njim osebno in njegovo poslansko skupino. Praviloma je poslanska skupina bolj podpirala vladne predloge kot Virant.«

Ljudje nekritično nasedajo

Neprimerno se mu zdi, da imajo ljudje polna usta zelo visoko moralističnih naukov, sami pa ravnajo popolnoma nasprotno, v skladu z Murphyjevim načelom: »Ne glej, kako delam, ampak poslušaj, kaj ti govorim.« Pravi, da nekdo, ki prejema velike vsote denarja in hkrati prejema državno podporo, nima pravice drugim soliti pameti o varčevanju, ne o etiki niti o morali.

Grims je priznal, da poročila KPK ni v celoti prebral. Meni, da je bilo pri enem partnerju ves čas v interesu, da koalicija predčasno konča delo. Pravi, da pogojevanja v politiki niso ravno stvar politične kulture. »Če z nekom sodeluješ, mu ne moreš za to postavljati posebnih pogojev.« Spregovoril je tudi o novih imenih v politiki. »Hlastanje za njimi je umetno povzročeno pri medijih, ker tako skušajo odstraniti prav tiste politike, ki so sposobni ogroziti interese tranzicijskih levičarjev. Ljudje žal temu nekritično nasedajo.«

Deli s prijatelji