ZAČETEK POSTOPKA

Grep v poenostavljeni prisilni poravnavi

Objavljeno 28. oktober 2014 17.10 | Posodobljeno 28. oktober 2014 17.12 | Piše: STA, Ma. F.

Družba je glede na načrt finančnega prestrukturiranja konec junija ločitvenim upnikom dolgovala 122,2 milijona evrov, navadnim upnikom pa 63,8 milijona evrov.

S tujimi investitorji do novih vizij

LJUBLJANA – Okrožno sodišče v Ljubljani je v ponedeljek začelo postopek poenostavljene prisilne poravnave družbe Grep, ki je zasebni partner pri izgradnji centra Stožice. Družba predlaga konverzijo vseh terjatev tako zavarovanih kot nezavarovanih upnikom v skupnem znesku 186 milijonov evrov. Soglasja upnikov mora dobiti v štirih mesecih.

Družba je glede na načrt finančnega prestrukturiranja, v ponedeljek objavljen na spletni strani Ajpesa, konec junija ločitvenim upnikom dolgovala 122,2 milijona evrov, navadnim upnikom pa 63,8 milijona evrov.

Ker ima 123,2 milijona evrov negativnega kapitala, bi bilo treba za njeno finančno sanacijo prestrukturirati vseh 186 milijonov evrov terjatev, navajajo.

Največji upnik DUTB

Družba mora v štirih mesecih na sodišče vložiti zahtevo za potrditev poenostavljene prisilne poravnave in priložiti notarski zapisnik o izidu glasovanja. Upniki za potrditev glasujejo s tem, da z družbo sklenejo pogodbe, da soglašajo s predlaganimi pogoji prestrukturiranja terjatev.

Po konverziji terjatev bi vrednost kapitala znašala 62,8 milijona evrov, pri čemer bi imeli ločitveni upniki 66-odstotni, navadni upniki pa 34-odstotni delež. Največji upnik je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), na katero so skupno več kot 96 milijonov evrov terjatev prenesle NLB, NKBM in Abanka.

Za dokončanje projekta okoli 30 milijonov

Grep je skupaj z Mestno občino Ljubljana (MOL) v javno-zasebnem partnerstvu za gradnjo športno-trgovskega centra Stožice v Ljubljani. Zgrajen je bil športni del, gradnja trgovskega pa se je zaradi pomanjkanja denarja ustavila. Kot pišejo v načrtu, bi bilo za dokončanje projekta treba okoli 30 milijonov evrov.

Grep navaja mnenje pooblaščenega ocenjevalca, da je tržna vrednost projekta v trenutni fazi 62,3 milijona evrov, likvidacijska vrednost pa je ocenjena na 25 milijonov evrov.

Družba trdi, da je za upnike prisilna poravnava ugodnejša kot stečaj. Z MOL ima sklenjen dogovor o upravljanju in najemu parkirnih mest in drugih zasebnih površin, po katerem bo po končanju centra upravičena do letnih prihodkov 1,8 milijona evrov, navajajo.

V primeru stečaja Grepa lahko MOL odstopi od pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu in terja plačilo pogodbene kazni ter lahko odstopi od omenjene pogodbe o upravljanju parkirnih mest, opozarja vodstvo Grepa.

V iskanju zasebnega sovlagatelja

Župan MOL Zoran Janković je v začetku septembra povedal, da Grep in DUTB iščeta zasebnega sovlagatelja za gradnjo trgovskega dela. Ko bo zasebni partner končal streho trgovskega dela, bo občina tudi končala park v okolici stadiona, je napovedal.

V DUTB so danes povedali, da bodo predlog finančnega prestrukturiranja proučili in se do njega opredelili, odločitev v okviru postopkov pa ne morejo komentirati.

Glede izjave župana Jankovića, da naj bi DUTB dobil že več ponudb za odkup Grepovih terjatev, predvsem tistih, ki se navezujejo na Stožice, pri DUTB pravijo, da je bil za odkup terjatev izkazan interes nekaterih potencialnih vlagateljev, da pa DUTB uradne ponudbe ni prejel.

Deli s prijatelji