IZ TUJINE

Grenka inflacija za sladkosnede

Objavljeno 05. september 2015 17.45 | Posodobljeno 05. september 2015 17.45 | Piše: Andreja Žulič

V enem letu so se cene sladkorja v Rusiji povišale za več kot tretjino.

Težko je pokuriti neizmerne količine kalorij, zaužite s sladkarijami. Foto: Shutterstock

V zadnjih 12 mesecih so v Rusiji cene sladkorja poskočile za 33 odstotkov. Po podatkih ruskega statističnega urada je kilogram sladkorja julija stal 51,85 rublja (0,79 evra), avgusta se je cena povišala za 4,1 odstotka.

Povsem verjetno je, da se bodo cene jeseni, v času vkuhavanja in konzerviranja sadja, še povišale.

Skorajda nenadomestljiv

Sladkor je učinkovit konzervans in je pomemben del človekove prehrane, izboljšuje okus hrane in daje energijo. Ne uporablja se le za pripravo marmelade, kompota in čokolade, najdemo ga v kečapu, koruznih kosmičih, vseh gaziranih pijačah.

V proizvodnji čokolade je praktično nezamenljiv. Z dodajanjem drugih sladil se namreč bistveno spremeni okus. Umetna sladila pridejo v poštev v proizvodnji žvečilnih gumijev in gaziranih pijač.

Potrebe so večje od proizvodnje

Zaradi povečevanja števila prebivalcev našega planeta se letne potrebe po sladkorju vsako leto povečajo za dva odstotka. V svetovnem merilu strokovnjaki pričakujejo, da bo leta 2016 pridelanega manj sladkorja, kot bi ga potrebovali. Vzroke gre pripisati podnebnemu pojavu El Niño, ki zaradi nihanja temperature vrhnjega sloja voda Tihega oceana s seboj prinaša poplave, sušo in druge vremenske motnje. Te lahko prizadenejo Indijo in Tajsko, kjer so obširne površine proizvajalcev sladkorja.

Po poročanju časopisa Rossijskaja gazeta so v Rusiji letos iz domačih virov pridobili manj sladkorja, kot ga porabijo. Tudi še nekaj naslednjih let bo tako. Če bo vreme ugodno, bodo prihodnje leto na domačih tleh pridelali 4,6 milijona ton sladkorja. Še kakšen milijon ton bo Rusija kupila v Belorusiji in Braziliji, kar bi moralo zadostiti potrebam.

Kako se sladkamo Slovenci?

Od leta 2007 v Sloveniji ne pridelujmo več sladkorne pese. Leta 2006, ko je še obratovala Tovarna sladkorja Ormož, smo skupno pridelali več kot 300.000 ton sladkorja. Osemdeset odstotkov ga je bilo pridelanega iz sladkorne pese, preostanek večinoma iz sladkornega trsa.

Maloprodajna cena za kilogram belega rafiniranega sladkorja v Sloveniji je v teh dneh v povprečju nekoliko nad evro. V času trgatve ga vinogradniki na veliko kupujejo in običajno godrnjajo zaradi visokih cen.

Zaradi letošnjega vročega poletja grozdje lepo zori, sladkorja skoraj ne bo treba dodajati. Tudi gospodinje ga bodo letos porabile bistveno manj, saj je sadje zelo sladko. A grenak priokus, da nimamo več domačega proizvajalca sladkorja, je še vedno prisoten. 

Deli s prijatelji