POROČILA RAZKRIVAJO

Grehi diplomatov: od potnih stroškov do ovadb policije

Objavljeno 17. avgust 2015 20.50 | Posodobljeno 17. avgust 2015 20.50 | Piše: STA, S. U.

Poročila so razkrila grehe diplomatov, na MZZ poudarjajo, da ni tolerance do finančnih kršitev.

LJUBLJANA – Zunanje ministrstvo (MZZ) je več medijem poslalo poročila o nadzoru, v katerih so domnevno zabeleženi vsi grehi slovenskih diplomatov v zadnjih letih. Nepravilnosti je precej, večinoma gre za negospodarno ravnanje z javnim denarjem. Generalni sekretar na MZZ Stanislav Vidovič je poudaril, da ni nobene tolerance glede kršitev pri finančnem poslovanju.

Poročila o nadzoru skupno obsegajo skoraj 1200 strani, ministrstvo pa jih je objavilo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Dokumenti razkrivajo različne nepravilnosti.

Dokumentacija o veleposlaništvu na Dunaju tako razkriva, da naj bi bil tamkajšnji veleposlanik Aleksander Geržina, ki naj bi odšel za novega veleposlanika v Zagreb, v letih 2012 in 2013 na službene poti odhajal z lastnim avtomobilom, čeprav sta bila v večini primerov službeni avto in voznik prosta. V letu in pol si je na ta način izplačal za 4500 evrov kilometrine.

Geržina je v odzivu na očitke za STA pojasnil, da se je službeni avtomobil vseskozi kvaril, voznik pa je imel številne presežne delovne ure. Kot je še dejal, je bilo delo med njegovim službovanjem na Dunaju med letoma 2009 in 2013 izjemno dinamično, na številne dogodke pa je moral sam tudi zunaj delovnega časa.

»Posebej ureditev manjšinskega vprašanja je zahtevala prisotnost veleposlanika na številnih pogovorih, srečanjih in pogajanjih. Tako na Dunaju, v Celovcu kot tudi v Ljubljani,« je zapisal Geržina in dodal, da za vsa ta srečanja službenega vozila ni mogel uporabljati.

Na veleposlaništvih v Prištini in Beogradu so bile nepravilnosti ugotovljene predvsem pri izdajanju vizumov tujim državljanom. V Prištini so v več kot 50 primerih nesorazmerno dolgo, tudi več kot dva meseca, odločali o izdaji posameznega vizuma in neustrezno obračunavali takse. Za vodjo konzularnega oddelka Tomaža Trobentarja so nadzorniki predlagali predčasno vrnitev v Slovenijo.

V Beogradu pa so nadzorniki začasno zasegli 651 vlog za vizume zaradi suma lažnega navajanja razlogov za potovanje. Poleg tega so na konzularnem oddelku zaznali tudi druge nepravilnosti.

Nadzor opravili dvakrat

Na veleposlaništvu v Parizu so nadzor opravili dvakrat. Pri tem niso ugotovili hudih nepravilnosti le pri veleposlanici Veroniki Stabej, ki konec meseca odhaja s položaja, temveč tudi pri njenem predhodniku Janezu Šumradi. Tega je policija celo ovadila, a so ovadbo kasneje po neuradnih podatkih zavrgli.

»Navodila so jasna,« pravi Vidovič. Problem po njegovem nastopi, ko veleposlaniki niso dovolj natančno seznanjeni s pravilniki, in s pregledi diplomatskega nadzornika opozarjajo na kršenje teh pravil.

Dejal je še, da je MZZ od leta 2009 opravil nadzore na 49 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, od tega je bilo okoli 10 izrednih nadzorov, preostali so bili redni, v povprečju od pet do sedem na leto. Praviloma naj bi imel vsak veleposlanik vsaj en nadzor v času mandata.

Vidovič je še razložil, da po opravljenem nadzoru glavni diplomatski nadzornik predlaga večje število ukrepov. »Običajno so ti ukrepi lahko že takoj odpravljeni na veleposlaništvu samem, pri nekaterih ukrepih pa je potrebno sodelovanje služb na ministrstvu, predvsem službe za finančne zadeve in službe za pravne zadeve,« je dejal. »Ko gre za večje kršitve, lahko nadzornik predlaga tudi druge ukrepe, ki pa jih od leta 2009 ni bilo prav veliko. Med njimi je sicer recimo izredna odpoved delovnega razmerja v primeru veleposlanika Petra Reberca

Nepravilnosti, ki jih ugotovijo, skušajo odpraviti

Po besedah Vidoviča skušajo na ministrstvu nepravilnosti, ki jih ugotovijo, odpraviti. Glede imenovanj novih veleposlanikov pa je poudaril, da kadrovska komisija na ministrstvu lahko ugotavlja zgolj, ali kandidat izpolnjuje pogoje za položaj veleposlanika, ki so v zakonu o zunanjih zadevah natančno določeni. Tovrstni opomini pred odpovedjo delovnega razmerja pri delu kadrovske komisije ne igrajo nobene vloge.

Predsednik slovenskega društva za mednarodne odnose, nekdanji veleposlanik Bojan Grobovšek, nadzor odobrava, če bo to na zunanjem ministrstvu privedlo do uvedbe sistema tako negativnih kot tudi pozitivnih ukrepov. »Če so bile kršitve narejene, je seveda treba ukrepati. Zato so pač sankcije. Najslabše pa bi bilo, če ostane vse na pol dorečeno. Kaj imamo potem vsi skupaj od tega, če se nič ne spremeni, in te zadeve potekajo naprej,« se je vprašal Grobovšek.

Na MZZ po besedah Grobovška sicer ni ravnotežja, da bi se povedalo, kako so mnogi zelo dobro delali. Kot je izpostavil, delo veleposlanikov večinoma ni lahko, večina ima izredno omejena sredstva, pogosto pa morajo zaradi selitev veleposlaništev oz. rezidenc stvari postavljati na novo. Pri tem morajo upoštevati številna pravila, pogosto tudi nedodelana.

Deli s prijatelji