STARI GREHI

Gregorja Viranta zaradi zadeve Mirage lahko boli glava

Objavljeno 03. junij 2013 18.40 | Posodobljeno 03. junij 2013 18.42 | Piše: M. U.

Država bo Mirageu morala plačati več kot 8 milijonov evrov.

Gregor Virant se je v intervjuju za Delo dotaknil tudi prijetja Hilde Tovšak.

LJUBLJANA – Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je prejelo pravnomočno sodbo v zadevi Mirage proti Sloveniji. In epilog: država mora podjetju Mirage plačati 8,300.000 evrov. Naj spomnimo: MNZ je 27. novembra 2001 s podjetjema Cetis in Mirage sklenil pogodbo o oblikovanju, izdelavi in dobavi nalepk za tehnični pregled motornih in priklopnih vozil. Pogodba je bila sklenjena za določen čas petih let in bi se iztekla 27. novembra 2006. Aprila 2005 je bil objavljen zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o varnosti cestnega prometa, ki je ukinil nalepke za tehnične preglede. Pogodbeni stranki Cetis in Mirage na sporazumno razvezo pogodbe nista pristali, zato je MNZ sklenjeno pogodbo enostransko odpovedal. Po odločitvi takratnega vodstva je bilo namreč treba prekinitev pogodbe realizirati nemudoma. Pogodba je bila tako odpovedana 19 mesecev pred iztekom.

Primer slabe prakse izvajanja javnih naročil

Na MNZ dodajajo, da je poslovanje s podjetjem Mirage konkreten primer slabe prakse pri izvajanju javnih naročil. Postopek, ki je bil izpeljan za sklenitev pogodbe, je bil zaupne narave, torej ni bil izpeljan prek javnega naročila, kakor bi bilo prav.  Že iz sklenjene pogodbe izhaja, da je bil ogromen dobiček podjetja Mirage vključen oz. vračunan vnaprej. Je bil morda to razlog, da je bilo naročilo izpeljano kot zaupno?

In če nadaljujemo še z neprimernim načinom vplivanja politike na stroko. Ta je pravočasno opozarjala, da bo pogodba prekinjena na neprimeren način, pa ni tega nihče upošteval. V letu 2005 je bilo pred prekinitvijo pogodbe takratno vodstvo seznanjeno z več pravnimi mnenji, da bo v primeru enostranske odpovedi pogodbe prišlo do posledic – do plačila dejanske škode in izgubljenega dobička izvajalcu. To je bilo mnenje pravne službe MNZ, takšni pa sta tudi dve pravni mnenji državnega pravobranilstva.

Posledice skrajno neodgovornega ravnanja so v sodbi

Država mora plačati visoko dosojene zneske z zamudnimi obrestmi vred. Tudi zaradi dolgotrajnega sodnega postopka, ki je trajal več kot sedem let, še dodajajo na MNZ.

 

Deli s prijatelji